Opera prima

Òpera Prima és la secció estrella del festival. Recull els millors debuts cinematogràfics internacionals amb l’objectiu de projectar nous talents i apropar les obres al públic. Els films competeixen per quatre premis: Millor Òpera Prima REC ’14 (amb un jurat Internacional), el del Jurat Jove, el de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC) i el del Públic a la millor Òpera Prima sense distribució (per votació popular amb mitjana ponderada entre vots i assistents a les projeccions).

OPERA PRIMA, OFF THE WALL

Quod erat demostrandum

Director Andrei Gruzsniczki
País Romania // Year 2013 // Duration 108 min.
Cast Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Florin Piersic Jr.

Romania, 1984. Un matemàtic decideix publicar un article a una revista d’una universitat nordamericana sense demanar permís a les autoritats. No hi ha decisió sense conseqüències, i aquesta activa una sèrie d’esdeveniments que canviarà la vida dels seus amics. El que sembla la història d’un home a contracorrent, es transforma en un film sobre l’amor, la traïció, les eleccions personals. Tot sovint, una persona ha d’escollir el que és millor per ella o la seva família, però ¿a costa de? Carreres, sentiments, llibertat, tot es troba en perill. Aquí, situar el relat a l’era comunista funciona, no com a element crític, sinó com a context particularment sensible que ajuda a revelar veritats universals. Filmat en un majestuós blanc i negre, a mig camí entre els referents de l’Est (amb Kieslowski com a guia), i l’alt estàndard creatiu del cinema romanès contemporani, és el tipus de narració que passa, suaument, d’un personatge a un altre, navegant per diferents cruïlles vitals. Potser, la pel·lícula més rodona i elegant del festival.

Gran Premi del Jurat al Festival de Roma.

Estrena a Espanya

 • dijous 4 // 18hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

52 dimarts (52 Tuesdays)

Director Sophie Hyde
País Austràlia // Year 2014 // Duration 114 min.
Cast Tilda Cobham-Hervey, Del Herbert-Jane, Mario Späte

Billie és filla de pares separats. I durant un any, només podrà veure a la seva mare els dimarts a la tarda. Sa mare, o ¿son pare? Sí, perquè durant aquest any la seva mare està vivint un procés de canvi de sexe que la convertirà en home. El tacte en la manera d’enfocar el tema, una mà de vellut de la directora per a configurar els diversos personatges, i una narrativa fresca i dinàmica basada en un timeline assumit per l’espectador, que condueix a el·lipsis continues i rítmiques, la va fer mereixedora del premi a millor director a Sundance, i seduir al jove Jurat de Berlinale Generation, on es va fer amb el Crystal Bear. Un relat coral i emotiu sobre l’amor, els afectes i les noves formes de família, que ens encantarà sigui quina sigui la vostra condició, o gènere.

Millor director(a) a Sundance. Crystal Bear (Millor Pel·lícula) a Berlinale, secció Generation.

 • dijous 4 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

The Tribe

Director Myroslav Slaboshpytskiy
País Ucraïna // Year 2014 // Duration 130 min.
Cast Grigory Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy

Un adolescent sordmut ingressa en una escola especial on, per poder sobreviure, entra a formar part d’una societat del tot salvatge: la tribu. Allí duen a terme les activitats més sorprenents i despietades creant un univers propi al marge del món que els envolta. Però ben aviat quelcom passa amb una de les noies del grup, la qual cosa durà a un sotrac dins la jerarquia del grup. Rodada amb magistrals plans seqüència, THE TRIBE és una pel·lícula que t’atrapa, et sorprèn i t’absorbeix des del primer fotograma. L’absència de diàleg potencia una fascinació que ens conduirà per camins inimaginables. De gran impacte a Cannes, on va guanyar els principals premis, segueix arrasant a la temporada de festivals: THE TRIBE és una pel·lícula que et deixarà literalment sense paraules.

Millor Pel·lícula a la Semaine de la Critique Cannes // Millor Pel·lícula Motovun Festival // Millor Primera Pel·lícula a BFI London // Millor director Thessaloniki // Millor Pel·lícula Milà.

 • divendres 5 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

2 tardors 3 hiverns (2 automnes 3 hivers)

Director Sebastian Betbeder
País França // Year 2014 // Duration 93 min.
Cast Vincent Macaigne, Maud Wyler, Bastien Bouillon

A l’edat de 33 anys, Arman decideix canviar la seva vida. Per començar, surt a córrer pel parc un dissabte. Al revolt d’una cantonada, troba Amelie. La primera trobada és un shock, la segona serà un cop al cor. Benjamin és el millor amic d’Armand, una nit pateix un atac que li canvia la vida. Durant dos tardors i tres hiverns les seves vides s’ompliran de trobades, accidents, aventures amoroses, i records: històries per explicar. A mig camí entre la comèdia indie nord-americana i l’herència de la nouvelle vague, és un divertit relat, tendre i agredolç sobre el que significa créixer i assumir allò que ets. Sense obviar ironies i sarcasmes sobre els seus referents, és una pel·lícula conscient que pica l’ullet a l’espectador aconseguint la seva complicitat. Aquesta grandesa que radica en la sinceritat, creativa i narrativa de la proposta, l’ha convertit en la peli francesa indie de la temporada.

Estrena a Espanya.

Abans d’aquesta pel·lícula, es projectara el curtmetratge El corredor de Jose Luís Montesinos

 • divendres 5 // 22:30hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

Trap Street

Director Vivian Qu
País Xina // Year 2013 // Duration 93 min.
Cast Yulai Lu, Wenchao He, Yong Hou

Li Qiuming és un jove aprenent a una companyia que fa mapes digitals. Analitza els carrers d’una ciutat en canvi continu, per mantenir els mapes actualitzats. Un dia, a través del seu visor, veu una atractiva jove, però ràpidament s’esvaeix per una tranquil·la avinguda. L’ha de tornar a veure. Quan comprova el carrer per provocar una trobada fortuïta, el sorprèn que el carrer no existeixi. De fet, ni tan sols el pot registrar al sistema. El que ens sembla una història d’amor a l’estil Zang Yimou, va derivant cap a un thriller obscur i sorprenent. A la cruïlla entre una Xina antiga i un altra d’ultramoderna, entre el control i els mecanismes del poder, TRAP STREET ens parla dels punts cecs, d’aquells espais a on no se’ns és permès arribar. Una gran mostra del cinema no governamental procedent del gegant asiàtic, és l’òpera prima de Vivian Qu, productora de referència del cinema independent xinès (“Night Train” 2007, “Knitting” 2008,“Black Coal, Thin Ice” 2014).

Seleccionada a Venècia, Toronto, BFI London, Rotterdam, Hong Kong, San Francisco, entre d’altres.

Estrena a Catalunya

 • dissabte 6 // 16hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

For Some Inexplicable Reason

Director Gábor Reisz
País Hongria // Year 2014 // Duration 89 min.

Áron es un tio raruno d’uns 29 anys. Té molts complexes contemporanis, s’acaba de graduar a la uni, i acaba de trencar amb la novia. Els seus pares li paguen el pis on viu, mentre ell intenta agonitzar en el seu amor perdut. Però sempre l’interromp alguna cosa, sembla que no sigui el protagonista de la seva pròpia vida. Amb una gran frescor en els diàlegs i situacions i una senzilla posada en escena que ratlla el cine low-cost, la pel·lícula presenta diferents situacions visuals originals mentre ens passeja per un Budapest molt personal. “Per algun motiu inexplicable” és una comèdia sorprenent, el resultat de barrejar les referències de cine de l’Est amb les influències indie , amb l’atreviment i sinceritat d’una primera pel·lícula, que conquesta l’espectador per la multiplicitat de punts còmplices amb el confós ‘Woody Allen’ perdut que molts portem dins. Un ‘coming age story’ poc convencional, sobre la insuportable alegria de ser jove.

Estrena a Espanya

 • dissabte 6 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

Viktoria

Director Maya Vitkova
País Romania/Bulgària // Year 2014 // Duration 155 min.
Cast Irmena Chichikova, Daria Vitkova, Kalina Vitkova

Bulgària, finals dels 70: Boryana està avorrida del seu país, i del règim que el governa, i planeja marxar a Itàlia. Tanmateix, un embaràs inesperat li aixafa els plans. A més, Viktoria neix sense cordó umbilical, i això la converteix en una nena singular, i és nomenada el bebè del futur, passant a ser un símbol vivent per al comunisme. Amb un gegantesc treball creatiu en decoració, vestuari i fotografia, Maya Vitkova construeix una faula èpica i emotiva que retrata els últims anys del sistema al seu país natal. Ratllant el sarcasme, la ironia i l’humor negre, alternant relat íntim i familiar amb fets històrics, entre la mestria del cinema romanès contemporani i el surrealisme dels Balcans, construeix una gran metàfora sobre l’alienació a la teva pròpia llar, la desolació al si de la revolució. Una de les grans sorpreses de la temporada, ha sigut el primer film búlgar de la història en ser seleccionat a Sundance.

Gran Premi del Jurat al Festival de Transilvània

Estrena a Espanya

 • dissabte 6 // 22hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA, FORA DE COMPETICIÓ

Class Enemy (RAZREDNI SOVRAZNIK)

Director Rok Bicek
País Eslovènia // Year 2013 // Duration 112 min.

La professora d’alemany està de baixa per maternitat, i el professor substitut, molt més estricte, no acaba de convèncer els seus alumnes del l’institut. La seva relació ja és tensa, entre la seva actitud i l’excés de llibertat dels alumnes, però tot empitjora quan Sabina, una introvertida estudiant, se suïcida. Automàticament els mètodes del professor seran el blanc dels estudiants. Inspirat en la pròpia història de viscuda pel director, conjuga actors professionals amb estudiants escollit per ell en un càsting perfecte, mentre utilitza un estil senzill i directe per crear una pel·lícula demolidora. A mesura que la història ens absorbeix, no paren de créixer les analogies: una classe, una ensenyança, un país, que ens aniran sacsejant mentre el relat continua la seva espiral. Un director a seguir, una pel·lícula que tots els membres de la comunitat educativa haurien de veure, que va conquerir pels festivals que ha passat i també atraparà el públic general.

Finalista als Premis LUX del Parlament Europeu.

 • diumenge 7 // 16hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

Los Hongos

Director Oscar Ruiz Navia
País Colòmbia/França/Argentina/Alemanya // Year 2014 // Duration 103 min.
Cast Jovan Alexis Marquinez, Calvin Buenaventura, Atala Estrada

RAS pinta graffitis per tota la ciutat, mentre conviu (amb prou feines) amb sa mare i sobreviu a un treball que no li agrada. Calvin, el seu millor amic, tampoc passa per un bon moment. Els dos ens duran per un viatge sense brúixola a conèixer pintors, bandes de rock, la poli, ens presenten una Cali efervescent i plena de vida. En el seu camí, com els fongs, contaminaran el seu entorn d’immensa llibertat. Els fongs, petits elements que poden créixer ràpidament en un entorn hostil, fins i tot trencar estructures preestablertes més grans. Una fotografia brillant i plena de color, una estructura de muntatge lliure i episòdica, realça la força dinàmica i transgressora de l’actitud rebel i vitalista dels dos adolescents mentre es troben amb el món. Després sorprendre a tothom a Cannes amb “La Trampa del cangrejo” (inèdita al nostre país), Los Hongos va ser una de las sensacions de Locarno, on es va fer amb el Premi Especial del Jurat (Cineaste del Presente). Sé libre, sé Hongo!

Estrena a Catalunya

 • diumenge 7 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

No one’s child

Director Vuk Ršumović
País Sèrbia/Croàcia // Year 2014 // Duration 95 min.
Cast Denis Muric, Pavle Cemerikic, Isidora Jankovic

La primavera de 1988 un nen salvatge és trobat a les profundes muntanyes bosnianes, vivint entre els animals. Anomenat Haris, l’envien a un orfenat a Belgrad. Després d’unes infructuoses lliçons, es fa amic de Zika, un noi carismàtic, que el protegeix dels abusadors. Mica en mica, comença a pronunciar les seves primeres paraules. Tot i que s’inicia com un altra història de nen salvatge i pigmallion, amb Truffaut com a referent, el film creix a mesura que ho fa la metàfora amb la història de Iugoslàvia i de tot el continent. Duent les grans preguntes cap un altre prisma: que ens fa humans, que ens fa bèsties, el contrast entre natura i civilització. En aquest punt ja estarem enganxats a la sort d’aquest noi perdut. Aquesta història de superació, d’adaptació al medi, i les esquerdes que provoca la història amb majúscules van seduir a públic i crítica al Festival de Venezia, encetant una reeixida carrera als festivals.

Millor Pel·lícula, Millor Guió i FIPRESCI a la Settimana della Critica Venezia // Premi del Públic a Zagreb FF

Estrena a Espanya

 • diumenge 7 // 22:15hANTIGA AUDIÈNCIA

10.000 Km

Drama // Director Carles Marques-Marcet
País Espanya // Year 2014 // Duration 99 min.
Cast Natalia Tena, David Verdaguer

Alexandra i Sergi són una parella de Barcelona que es planteja tenir un fill quan ella rep una oferta professional irrebutjable per anar a Los Ángeles a treballar un any. Confiant en la fortalesa de la seva relació, decideixen posposar els seus plans i afrontar el repte dels 10.000 Km de distància que els separen. Des de la senzilla narrativa, la proximitat dels seus personatges (amb un gran treball dels actors), i un muntatge dinàmic que empeny la història cap endavant, 10.000 KM plasma una sinceritat apressant petits grans detalls de la vida contemporània, i com els dispositius digitals ja s’hi troben de ple. Amb aquesta, aparentment fàcil, assumpció actualitza de cop el clàssic “Boy meets girl” des d’una perspectiva actual, intel·ligent, còmplice i directa. Estrenada al prestigiós SXSW d’Austin, on aconseguí un premi doble per a la seva parella protagonista, 10.000 Km es va fer amb quatre guardons al Festival de Màlaga, inclòs el de Millor Pel·lícula. Ens trobem davant de la pel·lícula catalana de l’any i una de les millors òperes primes de la temporada. Aquesta películ·la és una projecció especial fora de competició.

 • divendres 5 // 18 hANTIGA AUDIÈNCIA

El camí més llarg per tornar a casa

Director Sergi Pérez
País Espanya // Year 2014 // Duration 95 min.
Cast Borja Espinosa, Miki Esparbé, Maria Rivera

Joel es lleva un matí, i se sent confós i perdut, crida al seu gos i no ve. Tot trobant-lo ben malalt, surt de casa per portar l’Elvis al veterinari. És tan sols l’inici d’una odissea impensable que acabarà sent una fugida de si mateix. Un tour de force descarnat d’aquest Ulisses erràtic que anem comprenent en el seu neguit mentre ens arrossega a un in crescendo dramàtic intens i visceral. Amb una realització impecable, coherent amb el discurs emocional del film, i un protagonista incontestable, “El Camí…” és una pel·lícula que ja ha estat comparada amb Haneke, Kelly Reichard o els Dardenne. Un dels millors exemples de com fer bon cinema a casa nostra, més enllà de pressupostos. Que trenca les (ja desgastades) etiquetes ‘low cost’, perquè no li calen. Un film enlluernador, cru i intel·ligent, íntim i tendre, però que fuig de les obvietats, i potent com un cop de puny. Ens trobem, sens dubte, davant d’una de les pel·lícules catalanes de l’any.

Estrena a Catalunya.

 • dissabte 6 // 18 hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

Las Altas Presiones

Director Ángel Santos
País Espanya // Year 2014 // Duration 85 min.
Cast Andrés Gertrúdix, Itsaso Arana, Diana Gómez, Juan Blanco

Miguel torna en viatge de feina a la seva terra gallega. Buscant localitzacions per una pel·lícula aliena (i incerta), recorre els paratges blaus, verds i grisos del nord mentre traça el paisatge emocional propi i del seu entorn més proper. Festes, concerts, flirtejos, trobades, perfilen el dibuix d’una estació imaginària plena de trens perduts (i potser, trens per sortir), en la qual ens trobem tots. A través d’una imatge que transpira, vibra i se’ns fa orgànica, planteja una sensació universal d’una manera aparentment senzilla, motiu pel qual va ser estrenada mundialment en el prestigiós festival de Busan (Corea del Sud). Una història de toc rohmerià, que plasma aquesta espècie d’assumpció continua i relaxada de la derrota, d’allò que podíem anomenar una generació perduda, aconseguint conjugar melancolia i vitalitat.

Millor Pel·lícula de la Secció “Nuevas Olas” del Festival de Sevilla. Estrena a Catalunya.

 • diumenge 7 // 18hANTIGA AUDIÈNCIA

Magical Girl

Director Carlos Vermut
País Espanya // Year 2014 // Duration 127 min.
Cast Luis Bermejo, José Sacristán, Bárbara Lennie, Lucía Pollán, Israel Elejalde, Alberto Chaves, Teresa Soria Ruano, Miquel Insúa, Elisabet Gelabert

Alicia somia amb un vestit de la sèrie japonesa Magical Girl Yukiko. Luis, el seu pare, farà tot el necessari perquè el seu desig es faci realitat. En el seu camí es creua amb Bárbara, una preciosa noia amb desordres mentals, i algunes inclinacions ‘especials’. Damián, antic professor de Bárbara, acaba de sortir de la presó, i farà el que sigui per ajudar-la.

Aquest complex i precís guió, ple de referents però d’una punxant personalitat, és tan sols un dels elements que Carlos Vermut utilitza per capturar el públic en una seductora tela d’aranya. Una posada en escena parca i seca ens suggereix un drama social de personatges desesperats (actuacions prodigioses) en una carreró sense sortida que es converteix en una xarxa de xantatges: una narrativa fascinant i absorbent ens condueix a un thriller laberíntic que ens enganxa des del primer fotograma. La creació d’atmosferes insanes, un ús virtuós de l’el·lipsi i el forra de camp, la capacitat de conduir-nos pels camis més obscurs de l’ànima humana són algunes de les armes de Vermut per arrasar a San Sebastián.

Veure MAGICAL GIRL és como recompondre un trencaclosques. Esmunyedissa i sorprenent com una culebra, MAGICAL GIRL és un film com mai havies vist abans.

Aquesta películ·la és una projecció especial fora de competició.

 • diumenge 7 // 00 hANTIGA AUDIÈNCIA