Off the Wall

Durant els últims cinc anys (2009-2014) diversos creadors de l’Est d’Europa estan compartint un tema recurrent: una suma de vivències d’un passat comú a l’altre banda del teló d’acer.

Una generació de directors, nascuts des de mitjans dels 70, que van passar la seva infantesa a les acaballes del sistema soviètic. Carrera espacial, camps estiuencs de pioners, cançons i exercicis col·lectius i l’imaginari comunista poblaven el seu món: eren les projeccions simbòliques d’un univers que va caure a finals dels anys 80.

Avui dia, des de la perspectiva de la seva creativitat i l‘entrada en l’edat adulta, presenten el seu punt de vista, quan s’acompleixen 25 anys de la caiguda de la principal representació física d’aquella separació: el Mur de Berlín.

Des de la distància que atorga el temps però des de la proximitat d’allò viscut, ens brinden aproximacions a la imatge del nosaltres allunyada de les dicotomies dels primers anys, una mirada nostàlgica o més analítica en ocasions, a voltes còmica i autocrítica, sovint sorprenent. Afronten alhora la fascinació que projectava Occident, la seducció que provocaven les noves cultures juvenils, les atractives imatges que es filtraven entre les esquerdes del mur. Un teló imaginari que alhora actuava de dic d’un sistema capitalista que va imposar els seus principis a gairebé tot el món, que s’ha anat desbordant, fins arribar al moment actual. Repensant com es mirava cap a l’altra banda, ens planteja la incògnita de la correspondència d’aquesta imatge projectada, situant-nos davant d’un mirall inimaginable.

La intenció del projecte es donar a conèixer la història recent d’una part fonamental d’Europa, gràcies al treball d’una nova fornada de directors amb una mirada fresca però amb el bagatge d’una llarga tradició cinematogràfica. A més ens donen claus fonamentals per entendre els esdeveniments europeus del avui i l’ara.

OFF THE WALL és un projecte que, participat del programa Creative Europe, visitarà diversos festivals arreu del món.

El programa es creat per Xavier Gª Puerto, programador del Festival REC y Tallinn Black Nights, Vladan Petkovic delegat per als Balcanes de Screen International y programador associat a altres festivals (Sarajevo IFF), Markéta Hodouskova, editora de Film New Europe y film curator de A l’Est du Nouveu (Rouan) i la col·laboració de Tristan Priimägi, cap de relacions internacionals de l’Estonian Film Institute i fundador i programador de DocPoint Tallinn. Diverses activitats desenvolupades en paral·lel ajudarán al seu millor coneixement i a la creació d’audiències per a una nova generació de creadors i la divulgació de realitats poc conegudes de l’altre costat.

logos
 

OFF THE WALL

All that I love (Wszystko, co kocham)

Comèdia/Drama/Música // Director Jacek Borcuch
País Polònia // Year 2009 // Duration 95 min.
Cast Mateusz Kosciukiewicz, Olga Frycz, Jakub Gierszal

Janek és un jove actiu i romàntic, cantant d’una banda punk, mentre són pare és capità de la Marina a la Polònia dels 80. Rebel i apassionat, lluita contra el sistema a la seva, fins que una marea global el passa per sobre: arriba el temps de ‘Solidarnost’. La força de l’autoritat i la llei marcial faran trontollar la seva vida. La història del primer amor, el somni de la joventut, i altres històries ja explicades al cinema, venen aquí marcades per les tensions polítiques al país, i el conflicte entre els ideals i la repressió. Una magnífica ambientació acompanyada d’una acurada fotografia presenta d’una manera efervescent l’afany del llibertat més enllà del control del grup d’amics dins d’una història de primeres vegades. Estrenada a Sundance, el film va ser àmpliament popular, el que el va dur a ser nominada a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa 2011.

DILLUNS 3 // 19:30h

CAIXAFÒRUM TARRAGONA

OFF THE WALL

This ain’t California

Documental/Històric // Director Marten Persiel, Ira Wedel
País Alemanya // Year 2012 // Duration 90 min.
Cast David Nathan, Anneke Schwabe, Bill Clinton

Skaters a l’altra banda del Mur? Aquest dinàmic i accelerat documental és un viatge al desconegut món dels ‘Rollbreattfahrer’, com es coneixien els skaters de la República Democràtica d’Alemanya. Una faula punk creada per un grup de joves amb els nivells d’energia per gravar-se a ells mateixos en Super 8, en un món dominat per la jerarquia i la repressió. Les seves gravacions originals, mesclades amb animació, trobades amb els protagonistes a dia d’avui, tot acompanyat d’una banda sonora tan canyera i energètica com els seus protagonistes tracten de redefinir el gènere documental. “Skating as freedom” és un dels leitmotif del film, mentre al carrer els deien “La RDA no ha de ser així, els carrers no són per divertir-se”, mentre ells responien patinant a Alexanderplatz, i llençant-se dels punts més alts. THIS AIN’T CALIFORNIA és una celebració de les ganes de viure, un himne al poder subversiu de la vitalitat, una pel·lícula sobre skaters feta per skaters, que va viatjar a festivals de mig món després de ser considerada la millor pel·lícula alemanya a la Berlinale.

DILLUNS 10 // 19:30h

CAIXAFÒRUM TARRAGONA

OFF THE WALL

Rabbit a la Berlin (KRÓLIK PO BERLINSKU)

Documental // Director Bartosz Konopka
País Polònia/Alemanya // Year 2010 // Duration 38 min.

Una història del Mur de Berlín, des d’una perspectiva insòlita: els conills que van viure a l’espai intermedi de les parets de ciment durant tres dècades. Han sigut testimoni de la visita de trobades i personatges històrics, del pas del filat de ferro al mur de formigó, revoltes i tiroteigs, i els únics que vivien en pau, eren ells. Durant 28 anys, la “Death Zone” va ser el seu santuari: una munió d’herba, sense depredadors, i guardes protegint-los de la presència d’éssers humans que poguessin traspassar el mur.

Una manera de revisar les fets històrics al voltant del mur, des d’un punt de vista distanciat (el més neutral possible) amb un toc d’ironia, des de que es va erigir fins que va desaparèixer. Tal i com diu la sipnosi del documental: “Ells encara estan aprenent a viure en el món lliure, en molts casos, de la mateixa manera que ho fan els ciutadans d’Europa de l’Est”.

Aquesta coproducció alemanya-polonesa, va ser aclamada àmpliament per la seva manera d’explicar la història, fins a rebre una nominació a l’Oscar al 2010.

DILLUNS 17 // 19:30h

CAIXAFÒRUM TARRAGONA

OFF THE WALL

Disco and Atomic War (DISKO JA TUUMASÔDA)

Documental // Director Jaak Kilmi, Kiur Aarma
País Estònia-Finlàndia // Year 2009 // Duration 80 min.
Cast Gerda Viira, Oskar Vuks, Toomas Pool

Karel viu a l’interior d’Estònia, però cada cap de setmana visita als seus familiars a Tallinn. A una hora determinada tota la família (tota la ciutat) s’asseu davant la TV. Un espectacle inimaginable és a punt de començar: “Dallas”. Al dia següent a l’escola no es parlarà de res més. Gràcies a la pura proximitat geogràfica, les costes d’Estònia rebien les ones catòdiques procedents de Finlàndia. Les similituds lingüístiques, i les ànsies de veure coses noves , allunyades dels símbols caducs d’un regim anquilosat, van fer la resta. Ben aviat, una nova generació va caure fascinada per les aventures del “Coche Fantástico”, “McGiver” o l’imparable ritme de la música disco.

Amb les tècniques del ‘mockumentary’ la pel·lícula explica la història d’una estranya guerra per la informació, on un règim totalitari s’encara als herois de la cultura popular. I perd. De com la nova generació va moure simbòlicament la línia de front de la Guerra Freda a un espai on no es podien posar murs. Una història sobre com fer-se gran a la Unió Soviètica que va fascinar a mig mon (Millor documental als Festivals de Varsòvia o Jihlava), que va a arribar a estrenar-se comercialment als Estats Units.

DILLUNS 24 // 19:30h

CAIXAFÒRUM TARRAGONA

OFF THE WALL

Berlín Occidental (DRAGAN WENDE/WEST BERLÍN)

Documental // Director Lena Müller, Dragan von Petrovic i Vuk Maksimovic
País Sèrbia i Alemanya // Year 2013 // Duration 87 min.

Vuk, un jove càmera de Sèrbia, s’embarca cap a Berlin, a visitar el seu tiet Dragan, tot un mite per a ell. Dragan va ser el rei del carrer, l’heroi corrent de la hedonista escena disco del Berlín dels 70. No només això, gràcies al seu pasaport iugoslau, Dragan i els seus amics podien creuar fàcilment d’una banda a l’altra del mur. Ningú aprofitava la bretxa al cor de la ciutat com ells, fent diner fàcil ‘important’ diversos productes, i sent els amos de l’Est amb diners de l’Oest. Però el 1989 el Mur va caure i tot va canviar. 30 anys després, Vuk descobreix un món surrealista, ple d’ex-milionaris i perdedors post-mur, amb curioses estratègies de supervivència.

Un tros boig de la història mundial explicat des de la cuina d’un excèntric i arruïnat porter de cabaret. Una emotiva peça d’història familiar des de la dimensió històrica de la guerra freda. Un afectuós retrat ple d’humor (negre), imatges d’arxiu impactants i música: emotiu, educatiu i entretingut tot d’una. Aquest documental tragicòmic amb els seus carismàtics personatges va conquerir mig món amb premis a diversos festivals. Això no és una guia turística de Berlín, és la versió d’en Dragan Wende, on la correcció política no és una prioritat.

DILLUNS 1 // 19:30h

CAIXAFÒRUM TARRAGONA

OPERA PRIMA

No one’s child

Director Vuk Ršumović
País Sèrbia/Croàcia // Year 2014 // Duration 95 min.
Cast Denis Muric, Pavle Cemerikic, Isidora Jankovic

La primavera de 1988 un nen salvatge és trobat a les profundes muntanyes bosnianes, vivint entre els animals. Anomenat Haris, l’envien a un orfenat a Belgrad. Després d’unes infructuoses lliçons, es fa amic de Zika, un noi carismàtic, que el protegeix dels abusadors. Mica en mica, comença a pronunciar les seves primeres paraules. Tot i que s’inicia com un altra història de nen salvatge i pigmallion, amb Truffaut com a referent, el film creix a mesura que ho fa la metàfora amb la història de Iugoslàvia i de tot el continent. Duent les grans preguntes cap un altre prisma: que ens fa humans, que ens fa bèsties, el contrast entre natura i civilització. En aquest punt ja estarem enganxats a la sort d’aquest noi perdut. Aquesta història de superació, d’adaptació al medi, i les esquerdes que provoca la història amb majúscules van seduir a públic i crítica al Festival de Venezia, encetant una reeixida carrera als festivals.

Millor Pel·lícula, Millor Guió i FIPRESCI a la Settimana della Critica Venezia // Premi del Públic a Zagreb FF

Estrena a Espanya

  • diumenge 7 // 22:15hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA, OFF THE WALL

Quod erat demostrandum

Director Andrei Gruzsniczki
País Romania // Year 2013 // Duration 108 min.
Cast Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Florin Piersic Jr.

Romania, 1984. Un matemàtic decideix publicar un article a una revista d’una universitat nordamericana sense demanar permís a les autoritats. No hi ha decisió sense conseqüències, i aquesta activa una sèrie d’esdeveniments que canviarà la vida dels seus amics. El que sembla la història d’un home a contracorrent, es transforma en un film sobre l’amor, la traïció, les eleccions personals. Tot sovint, una persona ha d’escollir el que és millor per ella o la seva família, però ¿a costa de? Carreres, sentiments, llibertat, tot es troba en perill. Aquí, situar el relat a l’era comunista funciona, no com a element crític, sinó com a context particularment sensible que ajuda a revelar veritats universals. Filmat en un majestuós blanc i negre, a mig camí entre els referents de l’Est (amb Kieslowski com a guia), i l’alt estàndard creatiu del cinema romanès contemporani, és el tipus de narració que passa, suaument, d’un personatge a un altre, navegant per diferents cruïlles vitals. Potser, la pel·lícula més rodona i elegant del festival.

Gran Premi del Jurat al Festival de Roma.

Estrena a Espanya

  • dijous 4 // 18hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

Viktoria

Director Maya Vitkova
País Romania/Bulgària // Year 2014 // Duration 155 min.
Cast Irmena Chichikova, Daria Vitkova, Kalina Vitkova

Bulgària, finals dels 70: Boryana està avorrida del seu país, i del règim que el governa, i planeja marxar a Itàlia. Tanmateix, un embaràs inesperat li aixafa els plans. A més, Viktoria neix sense cordó umbilical, i això la converteix en una nena singular, i és nomenada el bebè del futur, passant a ser un símbol vivent per al comunisme. Amb un gegantesc treball creatiu en decoració, vestuari i fotografia, Maya Vitkova construeix una faula èpica i emotiva que retrata els últims anys del sistema al seu país natal. Ratllant el sarcasme, la ironia i l’humor negre, alternant relat íntim i familiar amb fets històrics, entre la mestria del cinema romanès contemporani i el surrealisme dels Balcans, construeix una gran metàfora sobre l’alienació a la teva pròpia llar, la desolació al si de la revolució. Una de les grans sorpreses de la temporada, ha sigut el primer film búlgar de la història en ser seleccionat a Sundance.

Gran Premi del Jurat al Festival de Transilvània

Estrena a Espanya

  • dissabte 6 // 22hANTIGA AUDIÈNCIA