Seccions

Ho sentim, però aquesta entrada només està disponible en Español.

Inauguració (Tras el cristal)

Drama / Horror // Director Agustí Villaronga
País Espanya // Year 1987 // Duration 110min.

Per encetar l’edició d’enguany, es projectarà la primera pel·lícula del director Ventura Pons, el film “Ocaña, retrt intermitent”. La inauguració serà el dia 4 de desembre al Antiga Audiència a les 22h i gaudirà de la presencia del director.

Amb una extensa carrera Ventura Pons, director (també de teatre), guionista, productor i des d’aquest estiu, exhibidor, ha sigut una de les presències estables i més notables a l’imaginari cinematogràfic català, arribant a produir un film per any amb la seva ínclita productora “Els Films de la Rambla” (fundada el 1985). Ha signat més de 20 llargmetratges, des de comèdies de temàtiques més locals, passant per documentals, fins adaptacions d’escriptors com Quim Monzó (“El Perquè de tot Plegat”), Benet i Jornet (“Actrius”, “Amic/Amat”) o Sergi Belbel (“Morir (o no)”, “Carícies”), entre d’altres, que han fet la seva obra ser reconeguda com una de les finestres cap a Catalunya. Les seves creacions han sigut seleccionades a festivals de prestigi, com Berlin, i ha merescut retrospectives, com l’extensa realitzada a la Cineteca Nacional de México (2013). Premi Nacional de Cinema de la Generalitat (1995), i Creu de Sant Jordi (2007), la potència d’OCAÑA la fa encara una de les obres de referència. Més enllà de la seva temàtica, utilitza l’esquema documental per subvertir-lo i deixar que el personatge se’l faci seu. La seva força com a retrat d’una era el va dur a ser seleccionat al prestigiós Un certain Regard del Festival de Cannes el 1978.

OCAÑA RETRAT INTERMITENT, forma part del projecte “Bàsics del Cinema Català. Una nova mirada”, una selección dels títols més significatius del cinema català restaurats per la Filmoteca de Catalunya. La col·lecció és una antología de cinema català, des dels orígens al present, adreçada a la difusió internacional del patrimoni cinematogràfic català.

Opera prima

Òpera Prima és la secció estrella del festival. Recull els millors debuts cinematogràfics internacionals amb l’objectiu de projectar nous talents i apropar les obres al públic. Els films competeixen per quatre premis: Millor Òpera Prima REC ’14 (amb un jurat Internacional), el del Jurat Jove, el de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC) i el del Públic a la millor Òpera Prima sense distribució (per votació popular amb mitjana ponderada entre vots i assistents a les projeccions).

My First Time

El Festival REC, dedicat a descobrir directors i amb un públic eminentment jove, arriba al moment d’anar més enllà, potenciant la nostra possibilitat de creació de nous públics per fer la vista enrere i conèixer els orígens de la nostra cinematografia. És moment de MY FIRST TIME.

El Meu Primer Cop és una secció que sorgeix per apropar i donar a conèixer els orígens d’un cineasta consagrat, amb personalitat, i mostrar al públic quin ha sigut el seu camí fins el moment actual d’expressió creativa. S’allunya de les retrospectives exhaustives, necessàries, però inabastables per al públic, i pretén tenir un talant més directe i popular.

Així, el programa es composa dels inicis i l’actualitat del creador, és a dir: la seva primera pel·lícula, amb una trobada amb el públic per a completar aquest coneixement del costat menys conegut del nostre creador. Una masterclass, oberta a tots els estudiants que es matriculin, serà la guinda que tanqui aquest programa.

Off the Wall

Durant els últims cinc anys (2009-2014) diversos creadors de l’Est d’Europa estan compartint un tema recurrent: una suma de vivències d’un passat comú a l’altre banda del teló d’acer.

Una generació de directors, nascuts des de mitjans dels 70, que van passar la seva infantesa a les acaballes del sistema soviètic. Carrera espacial, camps estiuencs de pioners, cançons i exercicis col·lectius i l’imaginari comunista poblaven el seu món: eren les projeccions simbòliques d’un univers que va caure a finals dels anys 80.

Avui dia, des de la perspectiva de la seva creativitat i l‘entrada en l’edat adulta, presenten el seu punt de vista, quan s’acompleixen 25 anys de la caiguda de la principal representació física d’aquella separació: el Mur de Berlín.

Des de la distància que atorga el temps però des de la proximitat d’allò viscut, ens brinden aproximacions a la imatge del nosaltres allunyada de les dicotomies dels primers anys, una mirada nostàlgica o més analítica en ocasions, a voltes còmica i autocrítica, sovint sorprenent. Afronten alhora la fascinació que projectava Occident, la seducció que provocaven les noves cultures juvenils, les atractives imatges que es filtraven entre les esquerdes del mur. Un teló imaginari que alhora actuava de dic d’un sistema capitalista que va imposar els seus principis a gairebé tot el món, que s’ha anat desbordant, fins arribar al moment actual. Repensant com es mirava cap a l’altra banda, ens planteja la incògnita de la correspondència d’aquesta imatge projectada, situant-nos davant d’un mirall inimaginable.

La intenció del projecte es donar a conèixer la història recent d’una part fonamental d’Europa, gràcies al treball d’una nova fornada de directors amb una mirada fresca però amb el bagatge d’una llarga tradició cinematogràfica. A més ens donen claus fonamentals per entendre els esdeveniments europeus del avui i l’ara.

OFF THE WALL és un projecte que, participat del programa Creative Europe, visitarà diversos festivals arreu del món.

El programa es creat per Xavier Gª Puerto, programador del Festival REC y Tallinn Black Nights, Vladan Petkovic delegat per als Balcanes de Screen International y programador associat a altres festivals (Sarajevo IFF), Markéta Hodouskova, editora de Film New Europe y film curator de A l’Est du Nouveu (Rouan) i la col·laboració de Tristan Priimägi, cap de relacions internacionals de l’Estonian Film Institute i fundador i programador de DocPoint Tallinn. Diverses activitats desenvolupades en paral·lel ajudarán al seu millor coneixement i a la creació d’audiències per a una nova generació de creadors i la divulgació de realitats poc conegudes de l’altre costat.

logos
 

Autors de Tarragona

SESSIÓ ESPECIAL DE CURTMETRATGES FORA DE CONCURS

A los dos lados del espejo d’Iris Carrera
Inspiración d’Antonio Clemente
Llar de foc de Jordi Diaz
The International Film Student Syndrome d’Adrià Guxens
Patuchas, el hombre de los mil limones d’Asbel Esteve (Llargmetratge)
  • dimecres 3 // 18:15hANTIGA AUDIÈNCIA

Primer Test

El REC innova aquest 2014 amb un ‘Primer Test’ per llargmetratges de creadors novells en fase de post-producció. En la seva aposta per descobrir i promocionar els nous talents, el REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona ha convocat un nou concurs pensat per autors que busquin assessorament per donar els últims retocs als treballs, promocionar-los i afavorir-ne l’entrada als circuits comercials per arribar als espectadors. Els tres projectes escollits es presentaran en sessió a porta tancada a productors, consultors, sales agents i distribuïdors. L’objectiu és generar discussions creatives i constructives per acabar d’ajustar les obres i impulsar la seva entrada al mercat internacional. La convocatòria Primer Test és una nova manera de col·laboració amb els autors que tot i comptar amb talent i experiència, com diu el director del REC, Xavier García Puerto, en la majoria de casos es troben rodejats de dubtes, sense cap guia per portar a terme els seus projectes i sense masses respostes una vegada que finalitzada l’obra. Davant d’aquest panorama, en la seva 14a edició el REC presenta Primer Test per ajudar a formular resposta a alguna d’aquestes consultes generalitzades entre els nous realitzadors. La iniciativa pretén generar un espai inèdit perquè un grup de directors i productors puguin presentar els seus projectes a una selecció d’experts que els faran una assessorament. Les jornades del Primer Test es realitzaran durant la celebració del REC. D’aquesta manera, els autors seleccionats també tindran l’oportunitat d’interactuar amb els creadors dels millors debuts en el llargmetratge de la temporada, que justament acaben de realitzar el procés pel qual ells s’estan preparant. Així doncs, els convidats col·laboraran en l’elaboració de l’obra aportant la seva experiència, les seves propostes i suggeriments per encarar la carrera comercial, la posada en circulació i trobada amb l’espectador en un futur immediat. Aquest projecte s’enceta amb la participació directa del PICE, el programa per a la internacionalització de la Cultura, d’Acción Cultural Española (AC/E), a més d’altres col·laboracions. Podeu ampliar la información consultant les bases.

Nit Bizarra: Especial Soviet Bizarro

Després d’hores i hores cercant perles sobre l’era soviètica era normal que ens enfanguéssim una mica.

Hem baixat diversos nivells per sota del teló d’acer i hem tornat (a empentes i rodolons) amb tot un reguitzell d’aliens, científics bojos, homes llop cantaires, astronautes més cutres que la MIR, i viejunos fans de la Disco que suposen tot un fabulós deliri que faria a Lenin deixar de ser una mòmia. Sèrie B, Z o les lletres que vulgueu en ciríl·lic passat per l’entremaliat turmix socarrón de La Inèrcia. Aquest quartet mític de la ràdio (i la Nit Bizarra!) arriben contra pronòstic al seu cinquè aniversari participant a aquest deliciós malson, aquest trip cap a l’Est més inesperat, aquesta explosió de creativitat absurda que ens farà desitjar que el Mur no hagués caigut. Potser Europa no estaria unida, però tindríem la videoteca plena d’un trash inimaginable!

 

Però si parlem de temes inesperats, surrealisme i tecnologia low-fi, qui millor que en Joe Crepúsculo i Nacho Vigalondo (Alacrán) i el ritmo ritmo mágico per arrodonir la nit. Un dels personatges més particulars i creatius del país, tant inesperat com inspirat, agafa tot un ventall de referències i gran varietat de ritmes, des del folklore hispà passant pel passat del dance per revelar-nos un futur retro amb cançons que s’estableixen com clàssics instantanis. Una fàbrica de ball que ens durà del Kremlim als paradisos estiuencs de la manera més descarada.

Nit Bizarra strikes again!

  • dissabte 6 // 24:00 HSALA ZERO

Trobades Professionals

DISSABTE, 6 DE DESEMBRE. De 10:30 a 14 hores. Espai Turisme (C/ Major 39). Tarragona. Quan s’enceta un projecte, de vegades només comptem amb un reguitzell d’idees i molta empenta i una sèrie de portes a les que trucar. Però, avui, a quines? En la situació actual de canvis en les institucions i els models de suport a projectes, diversos agents s’estan constituint com a principal suport dels nous creadors. Molts festivals desenvolupen laboratoris, beques o trobades de discussió, i s’estan erigint, de facto, en plataforma de suport a la producció. Com presentem el nostre projecte i el confrontem als mitjans, o els fem còmplices al llarg del procés, també té una importància cabdal a la vida del projecte. A la Jornada Professional d’enguany, i en confluència de la creació de “Primer Test”, presentem els diversos canals i possibilitats que les plataformes professionals de difusió de l’audiovisual poden oferir als nous creadors. La presentació de dos models d’èxit, a través de l’experiència personal dels seus creadors, completarà aquesta presentació 10:15h Arribada de Participants. 10:30h Presentació de la jornada a càrrec de Xavier G. Puerto, director del REC, Festival Internacional de Cinema de Tarragona 10:45h- 11:45h Recursos i propostes per recórrer el llarg tram del paper a la pantalla. Labs, trobades de co-producció i d’altres Christian Modersbach, Productor i programador (Berlinale Panorama). Director del Festival de Lübeck. El Festivals i els nous directors: donant espai a les idees. Pamela Pianezza, Periodista Cultural, Programadora a Semaine de la Critique de Cannes, i Films du Reel 11:45h Pausa- cafè 12h- 13 h La comunicació: un element vital del projecte El paper de la comunicació en el desenvolupament de projectes Vladan Petkovic, Crític de cinema i film adviser, Cineuropa i Screen International De la pantalla al paper: cercant el teu públic Fernando Vásquez, Periodista, Redactor en cap de Nisimazine (la revista de Nisimasa) i programador a New Films New Directors/New Films (fest.pt) Modera: Núria Araüna, Professora dels Estudis de Comunicació de la URV 13,00h-14,00h Taula Rodona “Com t’ho has fet? Els creadors expliquen les seves experiències Miroslav Mogorovic, Productor. Membre de l’European Film Academy. Guanyador, entre d’altres, a la Settimana della Critica de Venèzia amb NO ONE’S CHILD Carles Marquès-Marcet, Director. Guanyador al Festival de Málaga amb 10.000 KM Modera: Anna Bofarull, Directora de Cinema. INSCRIPCIONS Per assistir a la Trobada de Professionals només cal que envieu un mail a info@festivalrec.com confirmant la vostra assistència, indicant-nos: − El vostre nom complert − Població − Professió − Productora (en cas que sigueu productora o hi treballeu).