Pel·lícules

OPERA PRIMA

Los Hongos

Director Oscar Ruiz Navia
País Colòmbia/França/Argentina/Alemanya // Year 2014 // Duration 103 min.
Cast Jovan Alexis Marquinez, Calvin Buenaventura, Atala Estrada

RAS pinta graffitis per tota la ciutat, mentre conviu (amb prou feines) amb sa mare i sobreviu a un treball que no li agrada. Calvin, el seu millor amic, tampoc passa per un bon moment. Els dos ens duran per un viatge sense brúixola a conèixer pintors, bandes de rock, la poli, ens presenten una Cali efervescent i plena de vida. En el seu camí, com els fongs, contaminaran el seu entorn d’immensa llibertat. Els fongs, petits elements que poden créixer ràpidament en un entorn hostil, fins i tot trencar estructures preestablertes més grans. Una fotografia brillant i plena de color, una estructura de muntatge lliure i episòdica, realça la força dinàmica i transgressora de l’actitud rebel i vitalista dels dos adolescents mentre es troben amb el món. Després sorprendre a tothom a Cannes amb “La Trampa del cangrejo” (inèdita al nostre país), Los Hongos va ser una de las sensacions de Locarno, on es va fer amb el Premi Especial del Jurat (Cineaste del Presente). Sé libre, sé Hongo!

Estrena a Catalunya

 • diumenge 7 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA

10.000 Km

Drama // Director Carles Marques-Marcet
País Espanya // Year 2014 // Duration 99 min.
Cast Natalia Tena, David Verdaguer

Alexandra i Sergi són una parella de Barcelona que es planteja tenir un fill quan ella rep una oferta professional irrebutjable per anar a Los Ángeles a treballar un any. Confiant en la fortalesa de la seva relació, decideixen posposar els seus plans i afrontar el repte dels 10.000 Km de distància que els separen. Des de la senzilla narrativa, la proximitat dels seus personatges (amb un gran treball dels actors), i un muntatge dinàmic que empeny la història cap endavant, 10.000 KM plasma una sinceritat apressant petits grans detalls de la vida contemporània, i com els dispositius digitals ja s’hi troben de ple. Amb aquesta, aparentment fàcil, assumpció actualitza de cop el clàssic “Boy meets girl” des d’una perspectiva actual, intel·ligent, còmplice i directa. Estrenada al prestigiós SXSW d’Austin, on aconseguí un premi doble per a la seva parella protagonista, 10.000 Km es va fer amb quatre guardons al Festival de Màlaga, inclòs el de Millor Pel·lícula. Ens trobem davant de la pel·lícula catalana de l’any i una de les millors òperes primes de la temporada. Aquesta películ·la és una projecció especial fora de competició.

 • divendres 5 // 18 hANTIGA AUDIÈNCIA
OFF THE WALL

All that I love (Wszystko, co kocham)

Comèdia/Drama/Música // Director Jacek Borcuch
País Polònia // Year 2009 // Duration 95 min.
Cast Mateusz Kosciukiewicz, Olga Frycz, Jakub Gierszal

Janek és un jove actiu i romàntic, cantant d’una banda punk, mentre són pare és capità de la Marina a la Polònia dels 80. Rebel i apassionat, lluita contra el sistema a la seva, fins que una marea global el passa per sobre: arriba el temps de ‘Solidarnost’. La força de l’autoritat i la llei marcial faran trontollar la seva vida. La història del primer amor, el somni de la joventut, i altres històries ja explicades al cinema, venen aquí marcades per les tensions polítiques al país, i el conflicte entre els ideals i la repressió. Una magnífica ambientació acompanyada d’una acurada fotografia presenta d’una manera efervescent l’afany del llibertat més enllà del control del grup d’amics dins d’una història de primeres vegades. Estrenada a Sundance, el film va ser àmpliament popular, el que el va dur a ser nominada a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa 2011.

DILLUNS 3 // 19:30h

CAIXAFÒRUM TARRAGONA

OPERA PRIMA, OFF THE WALL

Quod erat demostrandum

Director Andrei Gruzsniczki
País Romania // Year 2013 // Duration 108 min.
Cast Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Florin Piersic Jr.

Romania, 1984. Un matemàtic decideix publicar un article a una revista d’una universitat nordamericana sense demanar permís a les autoritats. No hi ha decisió sense conseqüències, i aquesta activa una sèrie d’esdeveniments que canviarà la vida dels seus amics. El que sembla la història d’un home a contracorrent, es transforma en un film sobre l’amor, la traïció, les eleccions personals. Tot sovint, una persona ha d’escollir el que és millor per ella o la seva família, però ¿a costa de? Carreres, sentiments, llibertat, tot es troba en perill. Aquí, situar el relat a l’era comunista funciona, no com a element crític, sinó com a context particularment sensible que ajuda a revelar veritats universals. Filmat en un majestuós blanc i negre, a mig camí entre els referents de l’Est (amb Kieslowski com a guia), i l’alt estàndard creatiu del cinema romanès contemporani, és el tipus de narració que passa, suaument, d’un personatge a un altre, navegant per diferents cruïlles vitals. Potser, la pel·lícula més rodona i elegant del festival.

Gran Premi del Jurat al Festival de Roma.

Estrena a Espanya

 • dijous 4 // 18hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

Viktoria

Director Maya Vitkova
País Romania/Bulgària // Year 2014 // Duration 155 min.
Cast Irmena Chichikova, Daria Vitkova, Kalina Vitkova

Bulgària, finals dels 70: Boryana està avorrida del seu país, i del règim que el governa, i planeja marxar a Itàlia. Tanmateix, un embaràs inesperat li aixafa els plans. A més, Viktoria neix sense cordó umbilical, i això la converteix en una nena singular, i és nomenada el bebè del futur, passant a ser un símbol vivent per al comunisme. Amb un gegantesc treball creatiu en decoració, vestuari i fotografia, Maya Vitkova construeix una faula èpica i emotiva que retrata els últims anys del sistema al seu país natal. Ratllant el sarcasme, la ironia i l’humor negre, alternant relat íntim i familiar amb fets històrics, entre la mestria del cinema romanès contemporani i el surrealisme dels Balcans, construeix una gran metàfora sobre l’alienació a la teva pròpia llar, la desolació al si de la revolució. Una de les grans sorpreses de la temporada, ha sigut el primer film búlgar de la història en ser seleccionat a Sundance.

Gran Premi del Jurat al Festival de Transilvània

Estrena a Espanya

 • dissabte 6 // 22hANTIGA AUDIÈNCIA
MY FIRST TIME

Ocaña, retrat intermitent

Director Ventura Pons
País Espanya // Year 1977 // Duration 78 min.

El primer llarg documental de Ventura Pons presenta al pintor Ocaña com a símbol de la llibertat (no només homosexual) en plena transició a la democràcia, tot i que encara estava vigent la ‘Ley de peligrosidad social’. El pintor andalús s’erigeix en representat d’una època efervescent en el que tot semblava possible. Relata la seva forma de vida així com els seus peculiars punts de vista sobre la religió, fetitxismes diversos, el seu ímpetu i el seu carisma com a ‘reina’ de la plaça Reial. És un retrat de la Barcelona post-franquista i pre-olímpica, una ciutat excitant amb ànsies de llibertat i ganes de menjar-se el mon. Una ciutat que va poder ser, i que es van encarregar d’esborrar. Un projecte desaparegut, un somni que ara a molts els hi manca.

 • dijous 4 // 22hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

2 tardors 3 hiverns (2 automnes 3 hivers)

Director Sebastian Betbeder
País França // Year 2014 // Duration 93 min.
Cast Vincent Macaigne, Maud Wyler, Bastien Bouillon

A l’edat de 33 anys, Arman decideix canviar la seva vida. Per començar, surt a córrer pel parc un dissabte. Al revolt d’una cantonada, troba Amelie. La primera trobada és un shock, la segona serà un cop al cor. Benjamin és el millor amic d’Armand, una nit pateix un atac que li canvia la vida. Durant dos tardors i tres hiverns les seves vides s’ompliran de trobades, accidents, aventures amoroses, i records: històries per explicar. A mig camí entre la comèdia indie nord-americana i l’herència de la nouvelle vague, és un divertit relat, tendre i agredolç sobre el que significa créixer i assumir allò que ets. Sense obviar ironies i sarcasmes sobre els seus referents, és una pel·lícula conscient que pica l’ullet a l’espectador aconseguint la seva complicitat. Aquesta grandesa que radica en la sinceritat, creativa i narrativa de la proposta, l’ha convertit en la peli francesa indie de la temporada.

Estrena a Espanya.

Abans d’aquesta pel·lícula, es projectara el curtmetratge El corredor de Jose Luís Montesinos

 • divendres 5 // 22:30hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

52 dimarts (52 Tuesdays)

Director Sophie Hyde
País Austràlia // Year 2014 // Duration 114 min.
Cast Tilda Cobham-Hervey, Del Herbert-Jane, Mario Späte

Billie és filla de pares separats. I durant un any, només podrà veure a la seva mare els dimarts a la tarda. Sa mare, o ¿son pare? Sí, perquè durant aquest any la seva mare està vivint un procés de canvi de sexe que la convertirà en home. El tacte en la manera d’enfocar el tema, una mà de vellut de la directora per a configurar els diversos personatges, i una narrativa fresca i dinàmica basada en un timeline assumit per l’espectador, que condueix a el·lipsis continues i rítmiques, la va fer mereixedora del premi a millor director a Sundance, i seduir al jove Jurat de Berlinale Generation, on es va fer amb el Crystal Bear. Un relat coral i emotiu sobre l’amor, els afectes i les noves formes de família, que ens encantarà sigui quina sigui la vostra condició, o gènere.

Millor director(a) a Sundance. Crystal Bear (Millor Pel·lícula) a Berlinale, secció Generation.

 • dijous 4 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

No one’s child

Director Vuk Ršumović
País Sèrbia/Croàcia // Year 2014 // Duration 95 min.
Cast Denis Muric, Pavle Cemerikic, Isidora Jankovic

La primavera de 1988 un nen salvatge és trobat a les profundes muntanyes bosnianes, vivint entre els animals. Anomenat Haris, l’envien a un orfenat a Belgrad. Després d’unes infructuoses lliçons, es fa amic de Zika, un noi carismàtic, que el protegeix dels abusadors. Mica en mica, comença a pronunciar les seves primeres paraules. Tot i que s’inicia com un altra història de nen salvatge i pigmallion, amb Truffaut com a referent, el film creix a mesura que ho fa la metàfora amb la història de Iugoslàvia i de tot el continent. Duent les grans preguntes cap un altre prisma: que ens fa humans, que ens fa bèsties, el contrast entre natura i civilització. En aquest punt ja estarem enganxats a la sort d’aquest noi perdut. Aquesta història de superació, d’adaptació al medi, i les esquerdes que provoca la història amb majúscules van seduir a públic i crítica al Festival de Venezia, encetant una reeixida carrera als festivals.

Millor Pel·lícula, Millor Guió i FIPRESCI a la Settimana della Critica Venezia // Premi del Públic a Zagreb FF

Estrena a Espanya

 • diumenge 7 // 22:15hANTIGA AUDIÈNCIA
MY FIRST TIME

9 cartas a Berta

Director Basilio Martín Patino
País Espanya // Year 1966 // Cast Emilio Gutiérrez Caba

Opera Prima de Basilio Martin Patino i cimera de l’anomenat “Nuevo Cine Español”, obra d’impacte a una anquilosada indústria necessitada de noves veus. Ambientada als anys 50, traça un pont imaginari entre l’Espanya que era i la que podia ser mitjançant la comunicació entre dos joves enamorats. Després de passar un estiu a Anglaterra, i conèixer a Berta, filla d’exiliats, la tornada a l’ambient tradicional de família i amics en una ciutat de províncies no és fàcil per Lorenzo. Mitjançant precioses cartes intenta que ella entengui com és el món d’on procedeixen els seus pares, alhora que les seves inquietuds van creixent. Concha de Plata a San Sebastián el 1966, tan exalçada com incompresa, es tracta de l’obra seminal d’un dels cineastes més significatius de les últimes dècades. El que es presentava com un estudiant rebel, ofegat pel franquisme, inquiet pel seu futur es va acabar decidint per la llibertat creativa, per saltar d’un gènere a un altre, i reinventar, essent influència de tota una generació de cineastes actuals. Tan sols va ser el primer pas d’una carrera construïda en base a obres de referència, algunes de les quals realitzades en la clandestinitat militant.

OFF THE WALL

Disco and Atomic War (DISKO JA TUUMASÔDA)

Documental // Director Jaak Kilmi, Kiur Aarma
País Estònia-Finlàndia // Year 2009 // Duration 80 min.
Cast Gerda Viira, Oskar Vuks, Toomas Pool

Karel viu a l’interior d’Estònia, però cada cap de setmana visita als seus familiars a Tallinn. A una hora determinada tota la família (tota la ciutat) s’asseu davant la TV. Un espectacle inimaginable és a punt de començar: “Dallas”. Al dia següent a l’escola no es parlarà de res més. Gràcies a la pura proximitat geogràfica, les costes d’Estònia rebien les ones catòdiques procedents de Finlàndia. Les similituds lingüístiques, i les ànsies de veure coses noves , allunyades dels símbols caducs d’un regim anquilosat, van fer la resta. Ben aviat, una nova generació va caure fascinada per les aventures del “Coche Fantástico”, “McGiver” o l’imparable ritme de la música disco.

Amb les tècniques del ‘mockumentary’ la pel·lícula explica la història d’una estranya guerra per la informació, on un règim totalitari s’encara als herois de la cultura popular. I perd. De com la nova generació va moure simbòlicament la línia de front de la Guerra Freda a un espai on no es podien posar murs. Una història sobre com fer-se gran a la Unió Soviètica que va fascinar a mig mon (Millor documental als Festivals de Varsòvia o Jihlava), que va a arribar a estrenar-se comercialment als Estats Units.

DILLUNS 24 // 19:30h

CAIXAFÒRUM TARRAGONA

OPERA PRIMA

Trap Street

Director Vivian Qu
País Xina // Year 2013 // Duration 93 min.
Cast Yulai Lu, Wenchao He, Yong Hou

Li Qiuming és un jove aprenent a una companyia que fa mapes digitals. Analitza els carrers d’una ciutat en canvi continu, per mantenir els mapes actualitzats. Un dia, a través del seu visor, veu una atractiva jove, però ràpidament s’esvaeix per una tranquil·la avinguda. L’ha de tornar a veure. Quan comprova el carrer per provocar una trobada fortuïta, el sorprèn que el carrer no existeixi. De fet, ni tan sols el pot registrar al sistema. El que ens sembla una història d’amor a l’estil Zang Yimou, va derivant cap a un thriller obscur i sorprenent. A la cruïlla entre una Xina antiga i un altra d’ultramoderna, entre el control i els mecanismes del poder, TRAP STREET ens parla dels punts cecs, d’aquells espais a on no se’ns és permès arribar. Una gran mostra del cinema no governamental procedent del gegant asiàtic, és l’òpera prima de Vivian Qu, productora de referència del cinema independent xinès (“Night Train” 2007, “Knitting” 2008,“Black Coal, Thin Ice” 2014).

Seleccionada a Venècia, Toronto, BFI London, Rotterdam, Hong Kong, San Francisco, entre d’altres.

Estrena a Catalunya

 • dissabte 6 // 16hANTIGA AUDIÈNCIA
CINEMA FAMILIAR

Lifi, una gallina tocada de l’ala

Animació // Director Oh Sung-yoon
País Corea del Sud // Year 2011 // Duration 93 min.

Lifi viu en una granja amb altres gallines que ponen ous en un tancat, però aquesta vida l’avorreix i decideix marxar. Lifi arribarà a la natura i allà viurà mil i una aventures, coneixerà altres animals i es toparà amb un simpàtic aneguet que no té mare.

Basada en un llibre infantil molt popular a l’Àsia, Lifi també s’ha convertit en una de les pel·lícules d’animació més taquilleres al continent. La directora Oh Sung-yoon explica una història sobre la llibertat, l’amistat i l’amor maternal.

 • diumenge 7 // 11:30hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

The Tribe

Director Myroslav Slaboshpytskiy
País Ucraïna // Year 2014 // Duration 130 min.
Cast Grigory Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy

Un adolescent sordmut ingressa en una escola especial on, per poder sobreviure, entra a formar part d’una societat del tot salvatge: la tribu. Allí duen a terme les activitats més sorprenents i despietades creant un univers propi al marge del món que els envolta. Però ben aviat quelcom passa amb una de les noies del grup, la qual cosa durà a un sotrac dins la jerarquia del grup. Rodada amb magistrals plans seqüència, THE TRIBE és una pel·lícula que t’atrapa, et sorprèn i t’absorbeix des del primer fotograma. L’absència de diàleg potencia una fascinació que ens conduirà per camins inimaginables. De gran impacte a Cannes, on va guanyar els principals premis, segueix arrasant a la temporada de festivals: THE TRIBE és una pel·lícula que et deixarà literalment sense paraules.

Millor Pel·lícula a la Semaine de la Critique Cannes // Millor Pel·lícula Motovun Festival // Millor Primera Pel·lícula a BFI London // Millor director Thessaloniki // Millor Pel·lícula Milà.

 • divendres 5 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA, FORA DE COMPETICIÓ

Class Enemy (RAZREDNI SOVRAZNIK)

Director Rok Bicek
País Eslovènia // Year 2013 // Duration 112 min.

La professora d’alemany està de baixa per maternitat, i el professor substitut, molt més estricte, no acaba de convèncer els seus alumnes del l’institut. La seva relació ja és tensa, entre la seva actitud i l’excés de llibertat dels alumnes, però tot empitjora quan Sabina, una introvertida estudiant, se suïcida. Automàticament els mètodes del professor seran el blanc dels estudiants. Inspirat en la pròpia història de viscuda pel director, conjuga actors professionals amb estudiants escollit per ell en un càsting perfecte, mentre utilitza un estil senzill i directe per crear una pel·lícula demolidora. A mesura que la història ens absorbeix, no paren de créixer les analogies: una classe, una ensenyança, un país, que ens aniran sacsejant mentre el relat continua la seva espiral. Un director a seguir, una pel·lícula que tots els membres de la comunitat educativa haurien de veure, que va conquerir pels festivals que ha passat i també atraparà el públic general.

Finalista als Premis LUX del Parlament Europeu.

 • diumenge 7 // 16hANTIGA AUDIÈNCIA
OPERA PRIMA

For Some Inexplicable Reason

Director Gábor Reisz
País Hongria // Year 2014 // Duration 89 min.

Áron es un tio raruno d’uns 29 anys. Té molts complexes contemporanis, s’acaba de graduar a la uni, i acaba de trencar amb la novia. Els seus pares li paguen el pis on viu, mentre ell intenta agonitzar en el seu amor perdut. Però sempre l’interromp alguna cosa, sembla que no sigui el protagonista de la seva pròpia vida. Amb una gran frescor en els diàlegs i situacions i una senzilla posada en escena que ratlla el cine low-cost, la pel·lícula presenta diferents situacions visuals originals mentre ens passeja per un Budapest molt personal. “Per algun motiu inexplicable” és una comèdia sorprenent, el resultat de barrejar les referències de cine de l’Est amb les influències indie , amb l’atreviment i sinceritat d’una primera pel·lícula, que conquesta l’espectador per la multiplicitat de punts còmplices amb el confós ‘Woody Allen’ perdut que molts portem dins. Un ‘coming age story’ poc convencional, sobre la insuportable alegria de ser jove.

Estrena a Espanya

 • dissabte 6 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA
OFF THE WALL

Berlín Occidental (DRAGAN WENDE/WEST BERLÍN)

Documental // Director Lena Müller, Dragan von Petrovic i Vuk Maksimovic
País Sèrbia i Alemanya // Year 2013 // Duration 87 min.

Vuk, un jove càmera de Sèrbia, s’embarca cap a Berlin, a visitar el seu tiet Dragan, tot un mite per a ell. Dragan va ser el rei del carrer, l’heroi corrent de la hedonista escena disco del Berlín dels 70. No només això, gràcies al seu pasaport iugoslau, Dragan i els seus amics podien creuar fàcilment d’una banda a l’altra del mur. Ningú aprofitava la bretxa al cor de la ciutat com ells, fent diner fàcil ‘important’ diversos productes, i sent els amos de l’Est amb diners de l’Oest. Però el 1989 el Mur va caure i tot va canviar. 30 anys després, Vuk descobreix un món surrealista, ple d’ex-milionaris i perdedors post-mur, amb curioses estratègies de supervivència.

Un tros boig de la història mundial explicat des de la cuina d’un excèntric i arruïnat porter de cabaret. Una emotiva peça d’història familiar des de la dimensió històrica de la guerra freda. Un afectuós retrat ple d’humor (negre), imatges d’arxiu impactants i música: emotiu, educatiu i entretingut tot d’una. Aquest documental tragicòmic amb els seus carismàtics personatges va conquerir mig món amb premis a diversos festivals. Això no és una guia turística de Berlín, és la versió d’en Dragan Wende, on la correcció política no és una prioritat.

DILLUNS 1 // 19:30h

CAIXAFÒRUM TARRAGONA

OPERA PRIMA

Las Altas Presiones

Director Ángel Santos
País Espanya // Year 2014 // Duration 85 min.
Cast Andrés Gertrúdix, Itsaso Arana, Diana Gómez, Juan Blanco

Miguel torna en viatge de feina a la seva terra gallega. Buscant localitzacions per una pel·lícula aliena (i incerta), recorre els paratges blaus, verds i grisos del nord mentre traça el paisatge emocional propi i del seu entorn més proper. Festes, concerts, flirtejos, trobades, perfilen el dibuix d’una estació imaginària plena de trens perduts (i potser, trens per sortir), en la qual ens trobem tots. A través d’una imatge que transpira, vibra i se’ns fa orgànica, planteja una sensació universal d’una manera aparentment senzilla, motiu pel qual va ser estrenada mundialment en el prestigiós festival de Busan (Corea del Sud). Una història de toc rohmerià, que plasma aquesta espècie d’assumpció continua i relaxada de la derrota, d’allò que podíem anomenar una generació perduda, aconseguint conjugar melancolia i vitalitat.

Millor Pel·lícula de la Secció “Nuevas Olas” del Festival de Sevilla. Estrena a Catalunya.

 • diumenge 7 // 18hANTIGA AUDIÈNCIA

El camí més llarg per tornar a casa

Director Sergi Pérez
País Espanya // Year 2014 // Duration 95 min.
Cast Borja Espinosa, Miki Esparbé, Maria Rivera

Joel es lleva un matí, i se sent confós i perdut, crida al seu gos i no ve. Tot trobant-lo ben malalt, surt de casa per portar l’Elvis al veterinari. És tan sols l’inici d’una odissea impensable que acabarà sent una fugida de si mateix. Un tour de force descarnat d’aquest Ulisses erràtic que anem comprenent en el seu neguit mentre ens arrossega a un in crescendo dramàtic intens i visceral. Amb una realització impecable, coherent amb el discurs emocional del film, i un protagonista incontestable, “El Camí…” és una pel·lícula que ja ha estat comparada amb Haneke, Kelly Reichard o els Dardenne. Un dels millors exemples de com fer bon cinema a casa nostra, més enllà de pressupostos. Que trenca les (ja desgastades) etiquetes ‘low cost’, perquè no li calen. Un film enlluernador, cru i intel·ligent, íntim i tendre, però que fuig de les obvietats, i potent com un cop de puny. Ens trobem, sens dubte, davant d’una de les pel·lícules catalanes de l’any.

Estrena a Catalunya.

 • dissabte 6 // 18 hANTIGA AUDIÈNCIA

Magical Girl

Director Carlos Vermut
País Espanya // Year 2014 // Duration 127 min.
Cast Luis Bermejo, José Sacristán, Bárbara Lennie, Lucía Pollán, Israel Elejalde, Alberto Chaves, Teresa Soria Ruano, Miquel Insúa, Elisabet Gelabert

Alicia somia amb un vestit de la sèrie japonesa Magical Girl Yukiko. Luis, el seu pare, farà tot el necessari perquè el seu desig es faci realitat. En el seu camí es creua amb Bárbara, una preciosa noia amb desordres mentals, i algunes inclinacions ‘especials’. Damián, antic professor de Bárbara, acaba de sortir de la presó, i farà el que sigui per ajudar-la.

Aquest complex i precís guió, ple de referents però d’una punxant personalitat, és tan sols un dels elements que Carlos Vermut utilitza per capturar el públic en una seductora tela d’aranya. Una posada en escena parca i seca ens suggereix un drama social de personatges desesperats (actuacions prodigioses) en una carreró sense sortida que es converteix en una xarxa de xantatges: una narrativa fascinant i absorbent ens condueix a un thriller laberíntic que ens enganxa des del primer fotograma. La creació d’atmosferes insanes, un ús virtuós de l’el·lipsi i el forra de camp, la capacitat de conduir-nos pels camis més obscurs de l’ànima humana són algunes de les armes de Vermut per arrasar a San Sebastián.

Veure MAGICAL GIRL és como recompondre un trencaclosques. Esmunyedissa i sorprenent com una culebra, MAGICAL GIRL és un film com mai havies vist abans.

Aquesta películ·la és una projecció especial fora de competició.

 • diumenge 7 // 00 hANTIGA AUDIÈNCIA
RISC

La Décima Carta

Director Virginia García del Pino

Virginia García del Pino és una de les documentalistes més respectades del país, amb obres claus com “Lo que tú dices que soy” o “Mi hermana y yo”, que han estat presents en festivals, museus i centres d’art contemporani. La seva primera pel·lícula “El Jurado” (2012) es va estrenar al FID Marseille, event de referència per al documental. Amb el seu segon llarg, prenent com a referència la seminal obra de Basilio Martín Patino, intenta escriure “La Décima Carta”. Una carta compartida entre els dos, el retrat d’una identitat en fuga que indaga, sota el precepte anunciat pel propi Patino, “oblidar-se de tota preceptiva sobre el que s’ha de fer”, què queda d’aquell estudiant rebel que escrivia a Berta el 1966, l’inici d’una brillant trajectòria com a cineasta. Primera obra del projecte “Cineastas Contados”, ens presenta un clarivident i inevitable retrat de l’Espanya de les últimes dècades.

Després del documental s’obrirà un debat amb la seva directora, Virginia García del Pino, i es projectarà “9 Cartas a Berta”, Opera Prima de Basilio Martin Patino, dins la secció MY FIRST TIME.

DIMECRES 3 DE DESEMBRE // 17 H // SALA DE VISTES DE LA FACULTAT DE LLETRES DE LA URV

Al Doilea Joc (The Second Game)

Director Corneliu Porumboiu
País Romania // Year 2014 // Duration 90 min.

Un partit, una vella cinta VHS, un pare i un fill davant la televisió per reviure unes imatges diverses vegades vistes. O com ho presenta Corneliu Porumboiu: “Un dia abans d’un partit el meu pare va rebre una trucada. Li deien que deixés d’arbitrar…”. El prestigiós cineasta romanès (Guardonat amb la càmera d’Or a Cannes per “12:08 a l’Est de Bucarest” -2006) planteja un sorprenent dispositiu en el que un vell partit de 1988 va prenent nous sentits. L’addició de comentaris, intimitats i el pas del temps, va afegint capes de significat, alineant-se amb l’obra de grans com Harun Farocki o Jonas Mékas: tota una sèrie de qüestions que ens condueixen a una infinita possibilitat d’imaginaris segons partits.

Amb la col·laboració de L’Alternativa. Festival de Cinema Independent de Barcelona. La projecció especial de AL DOILEA JOC és una intersecció entre el projecte RISC i OFF THE WALL

DIJOUS 20 DE NOVEMBRE // 19:45 H // GRAN PENYA BARCELONISTA (PL FONT)

OFF THE WALL

This ain’t California

Documental/Històric // Director Marten Persiel, Ira Wedel
País Alemanya // Year 2012 // Duration 90 min.
Cast David Nathan, Anneke Schwabe, Bill Clinton

Skaters a l’altra banda del Mur? Aquest dinàmic i accelerat documental és un viatge al desconegut món dels ‘Rollbreattfahrer’, com es coneixien els skaters de la República Democràtica d’Alemanya. Una faula punk creada per un grup de joves amb els nivells d’energia per gravar-se a ells mateixos en Super 8, en un món dominat per la jerarquia i la repressió. Les seves gravacions originals, mesclades amb animació, trobades amb els protagonistes a dia d’avui, tot acompanyat d’una banda sonora tan canyera i energètica com els seus protagonistes tracten de redefinir el gènere documental. “Skating as freedom” és un dels leitmotif del film, mentre al carrer els deien “La RDA no ha de ser així, els carrers no són per divertir-se”, mentre ells responien patinant a Alexanderplatz, i llençant-se dels punts més alts. THIS AIN’T CALIFORNIA és una celebració de les ganes de viure, un himne al poder subversiu de la vitalitat, una pel·lícula sobre skaters feta per skaters, que va viatjar a festivals de mig món després de ser considerada la millor pel·lícula alemanya a la Berlinale.

DILLUNS 10 // 19:30h

CAIXAFÒRUM TARRAGONA

OFF THE WALL

Rabbit a la Berlin (KRÓLIK PO BERLINSKU)

Documental // Director Bartosz Konopka
País Polònia/Alemanya // Year 2010 // Duration 38 min.

Una història del Mur de Berlín, des d’una perspectiva insòlita: els conills que van viure a l’espai intermedi de les parets de ciment durant tres dècades. Han sigut testimoni de la visita de trobades i personatges històrics, del pas del filat de ferro al mur de formigó, revoltes i tiroteigs, i els únics que vivien en pau, eren ells. Durant 28 anys, la “Death Zone” va ser el seu santuari: una munió d’herba, sense depredadors, i guardes protegint-los de la presència d’éssers humans que poguessin traspassar el mur.

Una manera de revisar les fets històrics al voltant del mur, des d’un punt de vista distanciat (el més neutral possible) amb un toc d’ironia, des de que es va erigir fins que va desaparèixer. Tal i com diu la sipnosi del documental: “Ells encara estan aprenent a viure en el món lliure, en molts casos, de la mateixa manera que ho fan els ciutadans d’Europa de l’Est”.

Aquesta coproducció alemanya-polonesa, va ser aclamada àmpliament per la seva manera d’explicar la història, fins a rebre una nominació a l’Oscar al 2010.

DILLUNS 17 // 19:30h

CAIXAFÒRUM TARRAGONA