El Festival REC es consolida com a plataforma de suport als nous creadors

Els programadors internacionals i altres agents audiovisuals destaquen el creixement qualitatiu de la vessant professional i l’alt nivell dels films seleccionats ‘Los Hongos’, ‘Viktoria’ i ‘No One’s Child’ s’erigeixen com les grans triomfadores de la catorzena edició

El REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona s’ha convertit en una iniciativa decisiva pel futur d’algunes noves produccions cinematogràfiques. Ho han afirmat els diversos professionals que han viscut la catorzena edició del certamen i han participat en les seves activitats.

Un d’ells és el periodista portuguès i programador de “New Directors, New Films” Fernando Vásquez, que veu en el festival una de les llums que podria ajudar a aclarir alguns “núvols negres” que planegen sobre el panorama del cinema espanyol. Vásquez assegura haver quedat gratament sorprès per un festival petit però amb un futur prometedor i destaca l’alt nivell d’un programa “curiosament escollit” d’operes primes i molt especialment les activitats paral·leles per donar suport als directors novells.

En el mateix sentit, Pamela Pianezza, crítica de cinema i programadora a la Semaine de la Critique de Cannes i Visions du Réel, ha valorat els festivals com el REC que es reinventen amb noves propostes per impulsar nous creadors i projectar internacionalment el cinema espanyol.

Per Nicola Falcinella, membre del Jurat Internacional i programador la Settimana della Critica de Venècia, el REC és “el festival que Tarragona i el públic necessita”. El periodista i crític de cinema italià subratlla que és “una bona oportunitat pels joves cineastes catalans, espanyols i estrangers i el millor punt de trobada perquè estudiants de cinema i professionals puguin compartir experiències i opinions”.

En aquesta línia, director del Festival REC, Xavier García Puerto ha parlat del creixement qualitatiu de la vessant dirigida als professionals que comencen la seva carrera. Més enllà de la projecció de pel·lícules, el festival ha creat la nova convocatòria Primer Test per directors o productors novells amb projectes en fase de post-producció. Es tracta d’un fòrum on els nous creadors presenten les seves obres a un grup de film agents que els ajuden a prendre bones decisions.

Les trobades personals one to one entre programadors internacionals i productors de tot Catalunya o les ja consolidades jornades professionals són altres de les activitats per enllaçar l’àmbit professional amb els joves que han dirigit la seva primera obra o que tot just es plantegen començar la seva carrera. Aquesta aposta pel cinema del futur i per compartir coneixement com a motor per al desenvolupament del talent és una de les parts més diferenciadores del Festival REC, que es presenta al gran públic com una selecció de primers i segons llargmetratges de directors revelació.

La catorzena edició ha comptat amb un programa molt potent, també elogiat pels experts, com demostra que s’hagin reconegut la meitat de les obres en secció competitiva. Juli Berkes, productora de “For Some Inexplicable Reason” ha destaca l’alta qualitat de la selecció i assegura que el REC ha estat una gran experiència per ella. “M’he sentit com una part de l’equipi no com una simple visitant”, afirma.

En paraules de Nicola Falcinella, “és una selecció que ha fet difícil escollir la millor perquè el programa era farcit de bones pel·lícules”. Per aquest motiu el jurat internacional ha decidit concedir el Premi a la Millor Opera Prima exaequo a “Los Hongos” i “The Tribe”. “Los Hongos”, la pel·lícula més guardonada també ha rebut el Premi del Jurat Jove i una menció especial del Jurat de la Crítica.

Els jurats han destacat el seu vitalisme i energia d’aquest retrat d’una amistat i una societat que defuig de tots els clixés; la frescor, complexitat i complicitat profunda en la relació dels personatges, i els valors humans s’obren pas en una complicada realitat cultural, política i social.

Les altres grans triomfadores han estat “Viktoria”, que s’ha emportat el premi de la Crítica i una menció del Jurat Internacional; “No One’s Child”, que s’ha posat el públic a la butxaca i rebrà una ajuda a la distribució, i “Las Altas Presiones”, que ha rebut una menció especial del Jurat Jove.

‘Los Hongos’, ‘Viktoria’ i ‘No One’s Child’ s’erigeixen com les grans triomfadores del Festival REC

El director del festival destaca l’èxit de públic, l’alt nivell de tot el palmarès i el creixement qualitatiu de la part més professional 

Los Hongos” ha estat la pel·lícula més guardonada del REC. Festival Internacional de Cinema de Tarragona amb dos premis (el de la Millor Opera Prima i el del Jurat Jove) i una menció especial del Jurat de la Crítica.

Les altres grans triomfadores han estat “Viktoria”, que s’ha emportat el premi de la Crítica i una menció del Jurat Internacional; “No One’s Child”, que s’ha posat el públic a la butxaca i rebrà una ajuda a la distribució, i “The Tribe”, que també ha guanyat exaequo el Premi a la Millor Opera Prima (conjuntament amb “Los Hongos”). Per últim, “Las Altas Presiones” ha rebut una menció especial del Jurat Jove. Els tres jurats del festival han fet públic el seu veredicte avui durant el brunch de cloenda. Tots ells han destacat l’alta qualitat d’un programa d’alçada. En paraules de Nicola Falcinella, membre del Jurat Internacional i programador de Venècia, “és una selecció que ha fet difícil escollir la millor perquè el programa era farcit de bones pel·lícules”.

El director del REC, Xavi Garcia Puerto, ha destacat la potència de la selecció de films, com demostra que s’hagin reconegut la meitat de les obres en secció competitiva. També ha aprofitat per fer balanç del REC, que tanca la catorzena edició amb més de 3.500 espectadors, superant lleugerament les xifres de l’any passat.

Més enllà del públic, Garcia Puerto  ha posat en valor el creixement qualitatiu de la part dedicada als professionals, que enguany s’ha ampliat amb la nova convocatòria Primer Test. Durant els matins també s’han celebrat trobades personals one to one entre programadors internacionals i productors de tot Catalunya i les terceres jornades professionals amb la col·laboració del Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) de la Generalitat i la Tarragona Film Office de l’Ajuntament. A més, s’han fet xerrades a la Universitat Rovira i Virgili i projeccions pels alumnes dels instituts. Tot plegat fa que el festival s’eixampli més enllà de la projecció de pel·lícules.

El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Tarrés, ha recordat que Tarragona continua apostant pel REC dins les possibilitats i marges que té, ha assegurat que la ciutat sempre estarà al costat del cinema independent i ha agraït la feina feta, el ressò que suposa el festival per Tarragona i la tasca de projectar el nom de la ciutat al món.

El Jurat Internacional

El jurat internacional ha decidit concedir el premi Opera Prima ex aequo a “Los Hongos”  i “The Tribe” i una menció especial a “Viktoria”.  “Hem vist 10 pel·lícules de gran qualitat i ha estat fàcil posar-nos d’acord però difícil premiar-ne una de sola”, ha assegurat Nicola Falcinella, programador de la Settimana della Critica de Venezia, que ha parlat en nom del jurat, format també per Carlos Marqués-Marcet, director de “10.000 km”, i Fernando Vásquez, periodista de Nisimazine i Programador de New Directors, New Films.

Falcinella ha explicat que han atorgat el premi a “Los Hongos”, pel “vitalisme i l’energia” d’aquest “retrat d’una amistat i una societat que defuig de tots els clixés”. En el veredicte, el jurat destaca “la frescor, complexitat i complicitat profunda en la relació dels personatges” d’una pel·lícula “molt local i a la vegada universal” amb “una estructura narrativa lliure però alhora precisa, que no té por a desviar-se sense perdre ni ser ostatge de la seva pròpia proposta”.

L’altre premi ex aequo a la Millor Opera Prima és per “The Tribe” per “l’ús de les eines cinematogràfiques amb absoluta precisió i maduresa, especialment en la seva coreogràfica posada en escena i el subtil però radical ús del so”.  Pel jurat és una reflexió sobre la corrupció i la falta d’esperança de la joventut del país.

La menció especial del jurat internacional ha anat a parar a “Viktoria” per “la seva proposta estètica entre el real i l’imaginari, fruit d’una perfecta simbiosi entre direcció, direcció de fotografia i direcció d’art en la recerca no només de belles imatges, sinó d’imatges justes”.

El Jurat de la Crítica

El jurat de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics ha concedit el Premi de la Crítica a “Viktoria”, de Maya Vitkova, “per la seva capacitat per narrar una faula èpica a la vegada que personal, per una posada en escena farcida de seqüències oníriques que s’integra en un relat ambiciós que descriu les convulsions polítiques al llarg dels anys en un país com Bulgària i per la seva desbordada originalitat i valentia”.

L’artista visual, escriptora i crítica Marla Jacarilla, que ha llegit el veredicte en nom del jurat, també ha explicat que han decidit atorgar una menció especial a “Los Hongos” per “la frescor que desprenen la posada en escena i els personatges, per ser capaç d’explicar una història que fuig dels clixés i estereotips i per demostrar que la rebel·lia pot i ha de ser constructiva”.

El Jurat Jove

El Premi del Jurat Jove ha estat per “Los Hongos”.  La portaveu del jurat, Núria Oliveras, ha definit el film com “un llargmetratge honest que ens mostra com els valors humans s’obren pas en una complicada realitat cultural, política i social alhora que trenca estereotips, una pel·lícula que dissol barreres geogràfiques mostrant una realitat comuna”.

Finalment, una menció especial del Jurat Jove ha reconegut la “capacitat de retratar els espais i les relacions quotidianes d’una generació” de “Las Altas Presiones”.

El director del festival destaca el éxito del público, el alto nivel del palmarès y el crecimiento calitativo de la parte más profesional 

‘Lifi, una gallina tocada de l’ala’ captiva el públic familiar del Festival REC

La pel·lícula d’animació sudcoreana s’ha projectat amb la col·laboració del Minipop i les Nits de Cinema Oriental de Vic

Després de la sessió, petits i grans han pogut fer el vermut i passar pel photocall 

La pel·lícula d’animació sudcoreana “Lifi, una gallina tocada de l’ala” ha omplert la sala del Festival REC de famílies. Més d’un centenar persones han assistit aquest diumenge al matí a sessió de cinema familiar, que compta amb la col·laboració del Minipop i les Nits de Cinema Oriental de Vic.

En finalitzar la sessió, el director de la Nits de Cinema Oriental, Quim Crusellas, ha comentat la pel·lícula, dirigida per Oh Sung-yoon, que s’ha convertit en tot un fenomen a l’Àsia. “És una història sobre la maternitat, que trenca amb les diferències i explica tot el que li passa a un nen quan creix: l’adolescència, els canvis o l’aprenentatge”, ha explicat.

Crusellas també ha destacat que es nota que el film està dirigit per una dona perquè és especialment sensible. “Tan de bo hi haguessin més pel·lícules dirigides per dones”, ha afirmat. Finalment, ha apuntat que “Lifi” combina diferents estils d’animació i gèneres, des d’escenes molt dramàtiques i dures fins a altres molt ensucrades. “Són canvis radicals que sorprenen però que són habitual al cine asiàtic”, ha afirmat.

Per la seva banda, Núria Serrano ha parlat en nom del Festival Minipop, impulsat per l’associació de mares Tecletes de Tarragona. “Estic molt contenta de veure aquesta sala tan plena perquè el nostre objectiu és acostar la cultura contemporània a les famílies, crear espais d’oci on petits i grans puguin gaudir conjuntament”, ha explicat. Per Serrano, amb iniciatives com aquesta es demostra que el públic familiar també pot formar part d’un festival de cinema.

Després de la projecció, petits i grans han pogut compartir una estona fent el vermut i passar pel photocall del festival

El Festival REC estrena avui ‘El Camí més llarg per tornar a casa’, ‘Viktoria’, ‘Trap Street’ i ‘For some inexplicable reason’

Directors, actors i productors han presentat aquest migdia dues de les pel·lícules

Els espectadors podran escoltar els seus creadors abans i després de les projeccions

El REC. Festival Internacional de Cinema de Tarragona projectarà aquesta tarda quatre estrenes (dues a Catalunya i dues a Espanya) que no deixaran indiferent a ningú. Són “El Camí més llarg per tornar a casa” (Espanya), “Viktoria” (Romania/Bulgària), “For Some inexplicable reason” (Hongria) i “Trap Street” (Xina).

Per anar fent boca, aquest migdia han passat per la sala de premsa del festival el director de fotografia de Viktoria, Krum Luis-Alirio Rodríguez; el director de “El camí més llarg per tornar a casa”, Sergi Pérez, que ha vingut acompanyat per l’actor protagonista, Borja Pérez, i els dos productors, Aritz Cirbián i Martin Samper.

El director del festival, Xavi Garcia Puerto ha assegurat que “El Camí més llarg per tornar a casa” serà la pel·lícula catalana de l’any. “És una història dura amb un personatge que pateix durant tota la peli i ens fa baixar a les catacumbes emocionals per ensenyar el buit en què es troba després de la pèrdua d’un  ésser estimat”, ha avançat Borja Espinosa. L’actor ha explicat que han treballat perquè el personatge, que té “un comportament erràtic”, sigui “autèntic i humà”  i que el públic “pugui entendre les seves reaccions, tot i que algunes siguin dubtoses”.

“La pel·lícula t’obliga a veure coses del personatge que potser no voldries veure”, ha afirmat el director, que ha destacat “la valentia de fer un personatge així, que a algunes persones els encanta i a d’altres els molesta” i “deixar fora de camp molta informació de context”.

El director i els productors també han parlat dels recursos limitats que han tingut per rodar el film i com han buscat les virtuts d’aquestes limitacions per anar a favor del personatge i la història. “És uns pel·lícula petita logísticament però no emocionalment”, ha afirmat el director.

“El camí més llarg per tornar a casa” es va haver de rodar en 16 dies dividits en tres blocs al llarg de tot un any. Tot i les complicacions que suposa aquest fet a l’hora de  mantenir el record emocional de l’actor o el ràcord i aconseguir un viatge compacte, el director creu que les pauses també han tingut aspectes molt positius per anar coneixent i configurant el personatge.

La segona presentació ha estat “Viktoria”, el primer film búlgar de la història seleccionat a Sundance i Gran Premi del Jurat al Festival de Transilvània. El seu director de fotografia, Krum Luis-Alirio Rodríguez, ha afirmat que és una història molt original que trencar amb els estereotips que tenim sovint quan pensem en l’Europa de l’est i l’època del comunisme.

Per la seva banda, el director del festival ha explicat que la pel·lícula és hereva del cinema romanès contemporani i el desvergonyiment de les idees balcàniques.

A més, el film forma part del projecte europeu Off the Wall, impulsat per REC, que recull una selecció de llargmetratges de creadors de l’Europa de l’est ambientats en les acaballes del sistema soviètic.

Avui dissabte el festival també ha celebrat les seves jornades professionals a l’Espai Turisme i a la nit el REC continua amb l’esperada Nit Bizarra a la Sala Zero.

Directores, actores y productores han presentado este mediodía dos de las películas

Los espectadores podrán escuchar sus creadores antes y después de las proyecciones

El REC. Festival Internacional de Cine de Tarragona proyectará esta tarde cuatro estrenos (dos en Cataluña y dos en España) que no dejarán indiferente a nadie. Son “El Camí més llarg per tornar a casa” (España), “Viktoria” (Rumanía / Bulgaria), “For Some inexplicable reason” (Hungría) y “Trap Street” (China).

Para ir haciendo boca, este mediodía han pasado por la sala de prensa del festival el director de fotografía de Viktoria, Krum Luis-Alirio Rodríguez; el director de “El camí més llarg per tornar a casa”, Sergi Pérez, que ha venido acompañado por el actor protagonista, Borja Pérez, y los dos productores, Aritz Cirbián y Martin Samper.

El director del festival, Xavi Garcia Puerto aseguró que “El camí més llarg per tornar a casa” será la película catalana del año. “Es una historia dura con un personaje que sufre durante toda la peli y nos hace bajar a las catacumbas emocionales para enseñar el vacío en que se encuentra después de la pérdida de un ser querido”, adelantó Borja Espinosa. El actor ha explicado que han trabajado para que el personaje, que tiene “un comportamiento errático”, sea “auténtico y humano” y que el público “pueda entender sus reacciones, aunque algunas sean dudosas”.

“La película te obliga a ver cosas del personaje que quizás no quieres ver”, afirmó el director, que ha destacado “la valentía de hacer un personaje así, que a algunas personas les encanta ya otros les molesta” y “dejar fuera de campo mucha información de contexto”.

El director y los productores también han hablado de los recursos limitados que han tenido para rodar el filme y como han buscado las virtudes de estas limitaciones para ir a favor del personaje y la historia. “Es una película pequeña logísticamente pero no emocionalmente”, ha afirmado el director.

“El camí més llarg per tornar a casa” se tuvo que rodar en 16 días divididos en tres bloques a lo largo de todo un año. A pesar de las complicaciones que supone este hecho a la hora de mantener el recuerdo emocional del actor o el racor y conseguir un viaje compacto, el director cree que las pausas también han tenido aspectos muy positivos para ir conociendo y configurando el personaje.

La segunda presentación ha sido “Viktoria”, el primer filme búlgaro de la historia seleccionado en Sundance y Gran Premio del Jurado en el Festival de Transilvania. Su director de fotografía, Krum Luis-Alirio Rodríguez, ha afirmado que es una historia muy original que romper con los estereotipos que tenemos a menudo cuando pensamos en la Europa del este y la época del comunismo.

Por su parte, el director del festival ha explicado que la película es heredera del cine rumano contemporáneo y la desfachatez de las ideas balcánicas.

Además, el filme forma parte del proyecto europeo Off the Wall, impulsado por REC, que recoge una selección de largometrajes de creadores de la Europa del este ambientados en las postrimerías del sistema soviético.

Hoy sábado el festival también ha celebrado sus jornadas profesionales en el Espai Turismo y por la noche el REC continúa con la esperada Noche Bizarra en la Sala Zero.

El Festival REC ajuda a sis joves creadors a prendre bones decisions perquè els seus llargmetratges triomfin

Els directors projecten, a porta tancada, els seus treballs en fase de post-producció a un grup d’agents cinematogràfics

Programadors, agents de vendes i productors de prestigi assessoren com donar els últims retocs a les obres i llençar-les al mercat

Primer Test és una convocatòria pionera a Espanya i una de les novetats de la 14a edició del festival per refermar el suport als creadors que comencen

Avui i diumenge són dies decisius pels sis directors seleccionats en la nova convocatòria Primer Test del Festival REC. Els joves creadors projectaran a porta tancada els seus llargmetratges en fase de postproducció a un grup d’experts que els assessorarà i els ajudarà a prendre bones decisions. Aquest projecte del Festival Internacional de Cinema de Tarragona s’enceta amb la participació directa del PICE, el programa per a la internacionalització de la Cultura d’Acción Cultural Española (AC/E). L’organització ha decidit ampliar les sessions a dos dies per l’èxit de la convocatòria i el nivell de les obres rebudes. D’aquesta manera sis directors (i no tres com estava previst inicialment) podran presentar els seus treballs.

El director del festival, Xavier Garcia Puerto; tres membres del grup d’experts i dos dels directors seleccionats han ofert avui una roda de premsa just abans de començar les sessions. “Són projectes embrionaris que es troben en un moment on cada nou pas determina el futur de l’obra, alguns ara estan en brut però poden ser petites joies”, ha afirmat Garcia Puerto.

Per la seva banda, els agents cinematogràfics han destacat la utilitat i encert de la iniciativa impulsada REC i s’han mostrat molt il·lusionats de poder ajudar nous creadors en els seus primers llargmetratges. Nicola Falcinella, programador a la Settimana della Critica de Venezia, ha explicat que està molt interessat en totes les obres i que treballaran junts per millorar-les.

Segons Pianezza, crítica de cinema i programadora a la Semaine de la Critique de Cannes i Visions du Réel, la línia del Festival REC pot ser molt útil a Espanya perquè el cinema espanyol és bo però li costa projectar-se internacionalment i entrar a festivals. “Conversarem amb ells per saber què volen i ajudar-los a fer-ho realitat”, ha assegurat. Pianezz també hi ha afegit que, com a programadora, valora festivals com el REC que es reinventen amb noves propostes per impulsar els nous creadors.

Finalment, Christian Modersbac, productor i programador a Berlinale Panorama, director del Festival de Lübeck, ha afirmat que és un plaer tenir aquesta exclusivitat amb els directors, que són els que finalment  prendran realment les decisions, perquè són les seves pel·lícules i les coneixen millor que ningú.

Per Marc Sempere, un dels creadors seleccionats, “és un privilegi i una sort ser aquí perquè el projecte neix d’un esforç col·lectiu però no té una gran indústria al darrere”. El director del Ball del Vetlatori ha dit que Primer Test  és per ells una llum d’esperança. “Ens sentim molt afortunats”, ha conclòs.

Un altre dels seleccionats és Marc Serena, que ha rodat un documental a Cap Verd. El director ha explicat que tots els moments són importants però aquest és clau i ha agraït al festival que no només es preocupi de projectar pel·lícules sinó que també pensi en les fases prèvies i en possible material pels propers anys. “Primer Test és un regal que espero saber aprofitar”, ha sentenciat.

Els experts i els seleccionats de Primer Test

Els experts de Primer Test són Nicola Falcinella (programador a la Settimana della Critica de Venezia), Pamela Pianezza (crítica de cinema, programadora a la Semaine de la Critique de Cannes i Visions du Réel), Christian Modersbac (productor i programador a Berlinale Panorama i director del Festival de Lübeck), Julia Berkes (productora executiva de Protón Cinema, Hongria), Miroslav Mogorovic (fundador de la productora Art&PopCorn i membre de  l’Acadèmia Europea de Cinema, EFA), Johanes Klein (coordinador de festivals de The Festival Agency), Vladan Petkovik (assessor i consultor en diversos festivals dels Balcans) i Fernando Vásquez (periodista, editor de Nisimasa i coordinador de porgramació a New Directors/New Films en Espinho).

Els joves creadors seleccionats per Primer Test són Marc Serena, Marc Sempere, Alba Sotorra, Jaume Cabré, Natalia Lucía Legarreta i Pau Ortiz.

One to one

També amb l’objectiu de donar suport als professionals, el festival avui celebra les seves jornades professionals amb places esgotades i demà dissabte les trobades One to one en col·laboració amb Catalan Films. Quatre programadors i sales agents mantindran breus reunions individuals amb set directors o productors que estrenen pel·lícula. Són Anna Maria Bofarull (Sonata For Cello), Roger Gómez i Dani Resines (The Barber’s Daugther), Aritz Cirbián (El camí més llarg per tornar a casa), André Cruz (L’altra frontera), Alèxia Bas (La Muerte en la Alcarria), Empar Rosselló (Bizarre / El Color de la Innocència) i Francesc Prat (Don’t Speak).

Et vas perdre el mapping del REC?

Et vas perdre el mapping del REC? Se’t va fer curt? Et vas quedar amb ganes de més? Mira’l tantes vegades com vulguis i comparteix-lo. És tot teu!

Vídeo Mapping “L’Art enderroca Murs” from Kris Barnolas on Vimeo.

El Minipop s’alia amb el festival REC per acostar el cinema a les famílies

Diumenge a les 11:30 hores es projectarà la pel·lícula coreana “Lifi, una gallina tocada de l’ala”, doblada al català

És una de les animacions més taquilleres d’Àsia

La iniciativa compta amb la col·laboració de les Nits de Cinema Oriental de Vic

Tres festivals i un objectiu: portar les famílies al cinema. Per tercera vegada, el Minipop, el REC i les Nits de Cinema Oriental de Vic s’han aliat per organitzar una sessió de cinema familiar a l’Antiga Audiència dins de la catorzena edició del Festival Internacional de Cinema de Tarragona. La pel·lícula es projectarà doblada al català diumenge, 7 de desembre, a les 11:30 hores. A la sortida, a les 13 hores aproximadament se servirà un vermut minipopero. El preu de l’entrada per un adult i un nen/a serà de només 5 euros.

L’animació escollida per l’ocasió és Lifi, una gallina tocada de l’ala, una producció sudcoreana del 2011. Basada en un llibre infantil molt popular a l’Àsia, Lifi s’ha conver­tit en una de les pel·lícules d’animació més taqui­lleres al con­tinent. La directora Oh Sung-yoon explica una història sobre la llibertat, l’amistat i l’amor maternal.

Lifi viu en una granja amb altres gallines que ponen ous en un tancat, però aquesta vida l’avorreix i decideix marxar. Lifi arribarà a la natura i allí viurà mil i una aventures, coneixerà altres animals i es toparà amb un simpàtic aneguet que no té mare.

Ventura Pons inaugurarà dijous el XIV Festival REC

El reconegut director és un dels protagonistes de la secció My First Time, dedicada a donar a conèixer els orígens d’un cineasta consagrat

Durant l’acte es projectarà el seu primer llarg: “Ocaña, retrat intermitent”

El REC ja és aquí. El reconegut director, guionista i productor català Ventura Pons serà l’encarregat d’inaugurar oficialment el XIV Festival Internacional de Cinema de Tarragona el proper dijous, 4 de desembre, a l’Antiga Audiència. L’acte també comptarà amb la participació de la regidora de Cultura, Begoña Floria; el director del REC, Xavier Garcia Puerto, i el Doctor en Història del Cinema José Carlos Suárez, membre d’aquella generació que va arribar a Barcelona, per canviar-la, al final del franquisme.  A l’entrada, els assistents podran degustar un vermut Yzaguirre. La marca centenària de vermut celebra enguany els 130 anys seguint la fórmula original i és una de les empreses col·laboradores del festival.

Els interessats a assistir a la inauguració només cal que passin per l’Antiga Audiència i recullin la invitació. L’entrada és gratuïta però l’aforament és limitat.

L’acte inclourà la projecció del documental “Ocaña, retrat intermitent“, debut cinematogràfic de Ventura Pons. El director més prolífic del cinema català, que acaba de ser reconegut amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2015 de l’Acadèmia, serà un dels protagonistes de la segona edició de My First Time.

Amb aquesta secció el Festival REC mira enrere per conèixer els orígens de la nostra cinematografia. “La meva primera vegada” sorgeix per apropar al públic els inicis d’un cineasta consagrat, amb personalitat, i mostrar el seu camí fins al moment actual d’expressió creativa. S’allunya de les retrospectives exhaustives, necessàries, però de vegades inabastables per al públic, i pretén tenir un tarannà més directe i popular. A més de la trobada amb el públic de la inauguració, prèviament, el mateix dijous a la tarda, Ventura Pons oferirà una masterclass oberta a tots els estudiants de la Universitat Rovira i Virgili.

El primer dia de festival: 3 de desembre

Tot i que la inauguració és dijous, el REC engega dimecres 3 a la tarda amb una doble cita. La primera serà a les 17 hores a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. My First Time Cult, que retrata cineastes de referència de la mà de creadors contemporanis, reviurà “9 Cartas a Berta” de Basilio Martín Patino, amb posterior debat amb Virgina García del Pino. Finalment, es projectarà “La Décima Carta”, signada per la prestigiosa documentalista.

També  el dimecres serà el torn dels Autors de Tarragona. El festival aposta principalment per les operes primes internacionals, però també té ulls pel talent local. Per això a partir de les 18:15 hores a l’Antiga Audiència es projectaran 4 curts i un llarg de joves promeses de la ciutat. A més, divendres el director tarragoní Jose Luis Montesinos, que ha rebut més d’un centenar de guardons pel seus curtmetratges, presentarà “El corredor” abans de la projecció de “2 Otoños 3 Inviernos”.

La Jornada professional del Festival REC donarà idees i recursos per desenvolupar el talent

Els director de 10.000 Km i el productor de No One’s Child explicaran la seva experiència en una taula rodona

Les ponències aniran a càrrec de periodistes culturals, crítics, programadors i directors de festivals

El Festival Internacional de Cinema de Tarragona aposta per la formació contínua del sector

La trobada és gratuïta però cal inscripció prèvia a info@festivalrec.com

 

“DEVELOP YOUR TALENT. Idees i recursos per desenvolupar els projectes audiovisuals” és el títol de la tercera Jornada Professional del XIV REC. Festival Internacional de Cinema de Tarragona, que es durà a terme el 6 de desembre de 10:30 a 14 hores a l’Espai Turisme (carrer Major, 37).

El programa formatiu compta amb el suport del Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) de la Generalitat de Catalunya i Tarragona Film Office. L’assistència és gratuïta però l’aforament és limitat i cal inscriure’s prèviament als correus electrònics info@festivalrec.com o filmoffice@tarragona.cat indicant nom complet, població, professió i, si és el cas, productora.

El llarg camí del paper a la pantalla

Si el 2012 la Jornada es va dedicar a les possibilitats de la producció audiovisual en temps de crisi i el 2013 va abordar tot el procés posterior a la producció o com crear públic, en aquesta edició toca ajudar els nous creadors a desenvolupar el seu talent per recórrer el llarg camí del paper a la pantalla i per utilitzar la comunicació com un element vital del projecte.

Diversos periodistes, programadors de festivals internacionals, productors i directors d’èxit explicaran als joves creadors a quines portes han de trucar i de quina manera per accedir a laboratoris, beques i altres suports a la producció audiovisual.

La jornada començarà a les 10:30 hores amb la benvinguda i presentació del director del REC, Xavier Garcia Puerto. El productor i programador de Berlinale Panorama i director del Festival de Lübeck, Christian Modersbach, obrirà la sessió parlant de labs, trobades de coproducció i d’altres. A continuació, la periodista cultural Pamela Pianezza (programadora a Semaine de la Critique de Cannes i Films du Reel) oferirà la segona ponència, titulada “El Festivals i els nous directors: donant espai a les idees”.

Després d’una pausa-cafè, la professora dels estudis de Comunicació de la URV, Núria Araüna, moderarà la segona tanda d’intervencions, que se centrarà en la comunicació. En primer lloc, a les 12 hores, el crític de cinema i film adviser Vladan Petkovic (Cineuropa i Screen International) exposarà el paper de la comunicació en el desenvolupament del projectes. L’altra intervenció serà “De la pantalla al paper: cercant el teu públic” i anirà a càrrec del periodista Fernando Vásquez (redactor en cap de Nisimazine de la revista de Nisimasa i programador a New Films New Directors/New Films).

Finalment, a les 13 hores un director i un productor respondran la pregunta “Com t’ho has fet?” en una taula rodona moderada per la directora de cinema, Anna Bofarull. Els assistents podran conèixer les experiències de Miroslav Mogorovic (productor, membre de l’European Film Academy i guanyador, entre altres, a la Settimana della Critica de Venèzia amb NO ONE’S CHILD) i Carles Marquès-Marcet (director, guanyador del Festival de Málaga amb 10.000 KM).

Podeu consultar el programa complet de les jornades clicant aquí.

El REC va a la universitat

A més, en la seva aposta per la interrelació amb la ciutat i la divulgació del cinema contemporani, el REC també anirà a la universitat. Diversos convidats del festival (directors i membres del jurat) visitaran les aules de la Rovira i Virgili (URV) per realitzar classes magistrals i conferències pels alumnes de Periodisme, Publicitat i Comunicació Audiovisual.

En aquesta mateixa línia de donar suport als nous creadors amb la formació contínua, el festival ha creat enguany la nova convocatòria Primer Test per directors novells amb projectes en fase de post-producció. Els tres seleccionats projectaran els seus treballs a un grup d’experts que els ajudaran a donar els últims retocs i introduir-los als circuits comercials.

El REC porta el primer mapping al centre de Tarragona

El dia 1 de desembre l’espectacle audiovisual “L’art enderroca murs” donarà vida a la façana de CaixaForum creant il·lusions òptiques en 3D

La impactant projecció unirà la cloenda de la primera part del projecte Off the Wall i l’inici de la XIV edició del festival internacional de cinema

El dia 1 de desembre a la Rambla Nova cauran murs per donar la benvinguda al XIV REC. Festival Internacional de Cinema de Tarragona. Un impactant espectacle audiovisual projectat sobre la façana de CaixaForum jugarà amb l’arquitectura d’aquest emblemàtic edifici neoclàssic, dissenyat als anys 50 per l’arquitecte tarragoní Pujol i Sevil. “L’art enderroca murs” serà el primer mapping de la història de Tarragona.

El REC oferirà a la ciutat un espectacle audiovisual creat exclusivament per aquesta ocasió per Kris Barnolas, una jove artista que després de ser finalista al Festival de Mapping de Girona 2014 ha trobat en aquest mitjà audiovisual una nova manera de traspassar formats.

Aquesta projecció a un dels espais més típics i transitats de la ciutat serà la cloenda de la primera part del projecte europeu Off the Wall, que ha tingut lloc durant cinc dilluns a CaixaForum Tarragona, i alhora l’acte inaugural del REC, que se celebrarà del 3 al 8 de desembre a l’Antiga Audiència i altres espais de la ciutat. El mapping es projectarà en dos passis abans i després de l’última pel·lícula d’Off the Wall a l’espai CaixaForum (Dragan Wende- West Berlin). El primer serà mitja hora abans, a les 19 hores, i el segon quan s’acabi, a les 21 hores aproximadament.

La iniciativa respon a la voluntat de seguir innovant i ser un referent com a mostra de cinema internacional i cultura contemporània a nivell català i amb projecció internacional, donar suport als joves creadors, i anunciar l’arribada del festival a tota la ciutat.

L’art enderroca murs

Amb l’última tecnologia, el mapping del REC parlarà de passat i futur sobre un edifici històric. Coincidint amb el 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlin, “L’art enderroca murs” es basa en el mateix tema que la secció Focus In, que enguany ha anat més enllà i ha creuat fronteres. Si Off the Wall se centra en films de joves autors d’Europa de l’Est ambientades a les acaballes del sistema soviètic, el mapping de Kristina Barnolas posa èmfasi en un art que fa caure murs, partint d’exemples com l’East Side Gallery de Berlin o d’obres d’artistes d’arreu que es van rebel·lar artísticament contra el mur.

Què és un mapping?

El Mapping és una tècnica consistent en projectar imatges sobre superfícies reals, generalment inanimades, que juga amb atributs i modulacions 2D i 3D. Fa coincidir el contingut audiovisual amb l’arquitectura de l’edifici i crea, entre d’altres efectes, la il·lusió òptica de la alteració i fins i tot caiguda de l’edifici en qüestió.

Subscriu-te al newsletter

Calendari de Publicacions

August 2017
M T W T F S S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arxiu de Publicacions